RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У Путіна зробили гучну заяву щодо Керченської протоки

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що президент Росії Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців в Керченську протоку.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"Уже більше місяця назад канцлер Меркель просила президента Путіна дозволити німецьким фахівцям приїхати в район Керченської протоки і подивитися, як здійснюється прохід через цю акваторію, враховуючи, що необхідно дотримуватися норм безпеки... І президент Путін одразу погодився", - сказав Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів з главою МЗС ФРН Хайко Маасом.

За його словами, через якийсь час Меркель попросила, щоб німецькі фахівці приїхали разом з французькими, і на це Путін теж погодився.

Також міністр повідомив, що Маас передав йому пропозицію, "яка "упаковує" цю просту поїздку в деякий документ, який повинен бути узгоджений з Україною".

"Ми сказали чесно, якщо наші колеги зацікавлені в тому, що обіцяв президент Путін канцлеру Меркель, це можна зробити сьогодні, завтра, в будь-який час. Якщо ідея полягає в необхідності наділити все це в якусь політичну процедуру, в якій буде і українська сторона приймати якісь рішення, то ми ризикуємо опинитися в тій же ситуації, в якій опинився "Нормандський формат" з "формулою Штайнмайера", - сказав російський міністр.

У свою чергу Маас уточнив, що тільки на переговорах 18 січня з Лавровим запропонував, щоб Німеччина і Франція зайнялися питаннями, пов'язаними із забезпеченням вільного проходу по Керченській протоці. І що в зв'язку з цим в Москві не могли мати цю інформацію заздалегідь.

Як повідомляв "Апостроф", 15 січня Лефортовський суд Москви продовжив 20 українським морякам з 24 термін арешту до 24 і 26 квітня.

16 січня Лефортовський суд Москви продовжив термін утримання під вартою ще чотирьом українським морякам.