RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Допоміг Депардьє: спливли нові дані про зв'язок ПВК "Вагнера" зі спецслужбами Путіна

Команда розслідувачів Bellingcat знайшла докази того, що найманцям російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера" видавали закордонні паспорти з послідовними номерами в тому ж паспортному столі, який видає документи співробітникам ГРУ і міноборони РФ.

Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat.

Розслідувачі перевірили списки пасажирів пасажирських літаків Міноборони Росії, які перевозили найманців, які працювали на ПВК "Вагнера", опубліковані раніше СБУ. В ході цих рейсів, як повідомляється, за другу половину 2018 року було перевезено 1012 найманців в Судан, ЦАР і в інші країни Африки.

Виявилося, що хоча в списку вказані місця народження з усієї Росії, орган видачі паспортів у всіх випадках московське Відділення 770001. Цей паспортний стіл, відомий як відділення УФМС 770-001, і регулярно використовується для видачі внутрішніх паспортів офіцерам ГРУ під прикриттям. Наприклад підозрюваним в отруєнні в Солсбері Мішкіну (Петрову) і Чепізі (Бошірову), а також двом не пов'язаним з ними офіцерам ГРУ під прикриттям, обвинувачених в Чорногорії в підготовці перевороту в 2016 році.

Також було встановлено, що цей паспортний стіл також використовувався для видачі паспортів різних іменитим іноземцям, які мають російське громадянство, наприклад французькому актору Жерару Депардьє.

Також було встановлено, що у всіх знайдених випадках власники паспортів як мінімум один раз здійснювали переліт до аеропорту Пашковський в Краснодарі, недалеко від якого знаходиться основний тренувальний табір "ПВК Вагнера".

Крім того, розслідувачам вдалося виявити рейси, на яких по кілька чоловік зі списку СБУ подорожували групами в аеропорт Пашковський або з нього.

У Bellingcat пояснили, що не можуть однозначно підтвердити заяву СБУ, що видача цих найманцям закордонних паспортів з послідовними номерами доводить їх зв'язок з ГРУ. Однак очевидно, що така масова видача паспортів федеральним органом (який зазвичай не видає паспорти цивільним особам) могла бути здійснена виключно за активної схвалення державних органів РФ.

"При цьому інші наявні свідчення, в тому числі перехоплення телефонних переговорів і авіаперельоти високопоставленого офіцера ГРУ, який був безпосереднім начальником командира "Вагнера", а також місце розташування табору ПВК, свідчать на користь гіпотези, що "ПВК Вагнера" дійсно діє під командуванням Міністерства Оборони Росії, зокрема ГРУ", - сказано в матеріалі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що найманці ПВК "Вагнера" не порушують законодавства Росії, беручи участь у військових конфліктах на території інших країн.