RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Путінська гідра: експерт пояснив чистки силовиків в Росії

У Росії замість десятка звільнених генералів МВС і інших силових органів було виконано майже 35 призначень.

Про це "Апострофу" розповів політолог Дмитро Орєшкін.

"Треба мати на увазі, що одночасно зі звільненнями було зроблено майже 35 призначень. Із них два з гаком десятки - у МВС, від навчання аж до внутрішнього контролю, внутрішніх розслідувань служби і так далі. Загалом, казкова пропорція: одна голова відрубується, а на її місці виростають три нових", - говорить експерт.

За його словами, особливу увагу звертати треба не на те, кого звільнили, а на те, кого не звільнили.

ікого не звільнили з ФСБ, Росгвардії, Міністерства оборони. Тобто це ті структури, на які Путін спирається і які не хоче ображати. А решту він чистить - незрозуміло навіщо. Може, генерали розкрадали. Це майже безсумнівно. Може, це жертва громадської думки, щоб показати, що проводяться чистки. Може, це операція для залякування, тому що крадуть забагато. У будь-якому випадку важливо, що під роздачу потрапили не всі силовики, а тільки одна група - МВС, Слідчий комітет, МНС і Федеральна служба виконання покарань", - зазначає Орєшкін.

Експерт вважає, що звільнення вказують на ті органи, з якими Володимир Путін не хоче сваритися.

"Важливим є те, що вирішили не ображати Росгвардію. Ця асиметрія у відставках показує, що Путін не всіх силовиків шерстить, а тільки тих, кого можна. Із Шойгу, начальниками ФСБ і Золотовим, який керує Росгвардією, він сваритися не хоче. Золотова Путін не може зачепити, бо - це його особиста безпека, для Путіна дуже важливо відчуття, що на Золотова завжди можна покластися. А ФСБ, як і Міноборони, - просто дуже впливова структура. Разом вони - основа влади Путіна", - резюмував політолог.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Казкова ротація Путіна: навіщо в Росії полетіли голови генералів.