RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Без розіпнутих хлопчиків: в Росії остаточно затвердили скандальні закони про фейки

Президент Росії Володимир Путін підписав закони про блокування фейковий новин і покарання за образу влади в інтернеті, які викликали широкий громадський резонанс.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Раніше закони прийняли Рада Федерації і Держдума. Поправки були внесені в закон "Про інформацію" та до Кодексу адміністративних правопорушень.

Згідно з ними, Роскомнадзор буде "негайно" блокувати сайти з недостовірною суспільно значущою інформацією, що розповсюджується "під виглядом достовірних повідомлень", а за публікації з "явною неповагою" до влади в інтернеті будуть передбачені штрафи і арешти на строк до 15 діб. Такі публікації мають видалити на вимогу Роскомнадзора. За відмову сайтам може загрожувати блокування. За публікацію фейкових новин також передбачені штрафи в розмірі до 1,5 мільйона рублів.

Співавтором обох законопроектів виступили сенатори Андрій Клішас і Людмила Бокова. Проти їх прийняття виступали в Раді з прав людини при президенті Росії, Генпрокуратура, Роскомнадзор і Мін'юст.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в Росії журналісти потроллили голову Держдуми В'ячеслава Володіна проханням роз'яснити для ЗМІ правила висвітлення новин на тему Великодня відповідно до прийнятого законопроекту про заборону фейковий новин.