RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Кризис в Молдове: Украина призвала не допустить кремлевского сценария Криза в Молдові: Україна закликала не допустити кремлівського сценарію

Україна закликає припинити силове протистояння, пов'язане з політичною кризою в Молдові і не допустити втручання Росії у події всередині країни, яке може привести до її федералізації.

Про це повідомили в прес-службі українського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС України наголошують, що криза має бути врегульована мирним шляхом.

"Закликаємо провідні політичні сили Молдови діяти в рамках правового поля, вирішувати суперечки шляхом політичного діалогу з метою уникнення силового протистояння. Важливим для країни і безпеки ситуації в регіоні є недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни", - відзначили в міністерстві.

У неділю, 9 червня в Києві відбулася нарада РНБО, де було прийнято рішення відстежувати ситуацію для недопущення провокацій, пов'язаних з "молдавською кризою".

"Провів розширену нараду на базі РНБО щодо загострення політичної кризи в Молдові. Проаналізували можливі загрози безпекової ситуації в регіоні. Визначили завдання щодо відстеження ситуації і можливих заходів реагування в разі її загострення", - повідомив у себе на сторінці в Facebook секретар РНБО Олександр Данилюк.

8 червня Конституційний суд ухвалив розпуск парламенту Молдови, оскільки коаліція не була сформована в необхідний термін, однак президент Ігор Додон не виконав рішення, внаслідок чого був відсторонений від посади. Новий прем'єр Майя Санду принесла присягу, її призначення підписав президент, але суд визнав незаконними прийняті документи і ті, що готуються в парламенті та уряді. Колишній прем'єр Павел Філіп, що отримав рішенням суду пост в.о. президента, підписав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові вибори на 6 вересня.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Кишиніві невідомі заблокували будівлі уряду, міністерства внутрішніх справ, Генпрокуратури, міністерства фінансів, міністерства сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища та інші державні установи.