RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як Путін втратить владу: розкрито ймовірний сценарій

У випадку розростання протестів в Росії і прямого повстання проти Володимира Путіна, існує ймовірність що силові структури вийдуть з під контролю Кремля і перестануть підкорятися наказам.

Про це "Апострофу" розповів історик і політолог Валерій Соловей.

"Я думаю, що спроба зберегти владу відбудеться, але вона буде невдалою. Бо лояльність силових структур знижується і знижуватиметься дуже швидко. Я маю на увазі не генералів, а тих, у кого звання нижче полковника. Деякі накази вони виконувати не стануть", - зазначив Соловей.

У той же час, на сторону народу поліція теж не перейде.

"Думаю, поліція займе нейтральну позицію. І будуть разом з Росгвардією саботувати накази керівництва. Знаєте, такий собі італійський страйк – а дайте нам письмовий наказ, у нас нема палива, десь зникли дубинки, всі бійці захворіли дизентерією. В Україні такі речі теж відбувалося – відсторонитися і не виконувати небезпечні для себе накази", - нагадав політолог.

Варіант із захопленням влади військовими в Росії практично виключений, оскільки, за словами Солов'я: "російські військові - конформісти. І вони дуже трусливі".

У разі якщо політична криза все ж станеться, експерт прогнозує досить мирний вихід з неї. Він вважає, що Путін може почати віддавати накази про стрілянину по демонстрантах, однак їх не виконуватимуть.

"Він може почати віддавати накази, але їх не будуть виконувати. Ось це буде вирішальна демонстрація політичної кризи, розвалу системи держуправління. А є деякі накази, які – уже зараз видно – не будуть виконані. Наприклад, відкрити вогонь по протестувальниках. Тобто наказ буде "спущений", начальник Росгвардії передасть генералам, генерали – підлеглим. А ті відмовляться", - прогнозує Соловей.

В цьому випадку, президент Росії буде змушений йти на переговори.

"І буде дуже добре, якщо з ним взагалі підуть на переговори. Тому що в такій ситуації він виявляється беззахисним", - резюмував політолог.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю з Валерієм Солов'єм: Якою б не була в Росії влада, питання Криму закрите.