RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Росіяни масово бідніють: падіння рівня життя досягло рекордних масштабів

Реальні доходи росіян за підсумками 2020 року через карантинні заходи та пандемію коронавірусу впадуть на 12 відсотків. Нинішнє падіння перевищує пікові показники попередніх криз.

Такі прогнози зроблили експерти "Центру розвитку" Вищої школи економіки.

За розрахунками експертів ВШЕ, у другому кварталі реальні наявні доходи росіян в річному вираженні впали на 21,8%. Таким чином, спад доходів в кінці року більш ніж втричі перевищить прогноз Мінекономрозвитку - 3,8% доходу з урахуванням інфляції і обов'язкових платежів.

Нинішнє падіння вдвічі перевищує пікові значення як кризи 2008-09 років, так і рецесії 2015-16 років. Тоді максимальне падіння досягало 10,7% та 9,5% відповідно.

Розрахунки зроблені на основі припущення, що 12,5% населення втратять роботу, а ще стільки ж будуть отримувати лише половину від попереднього заробітку.

Як свідчать результати опитувань, в кінці травня 13,5% респондентів повідомляли, що повністю позбулися доходу, у 31,8% респондентів доходи значно знизилися, ще у 15,7% вони знизилися незначно. 9,8% втратили роботу, 8,8% пішли у відпустку - неоплачувану або оплачувану частково.

Впродовж лютого-травня у 58% респондентів зменшився дохід сім'ї, у 5% - сім'я практично повністю втратила доходу.

Заходи підтримки російського уряду покривають лише одну десяту від втрачених населенням доходів (2,2 процентного пункту).

За прогнозом ВШЕ, в кінці року росіяни збідніють в реальному вираженні на 8,2-12,1%. Це відкине рівень життя на 12 років: доходи повернуться на рівні 2008 року.

Як раніше повідомляв "Апостроф", нафтова модель економіки, яка десятиліттями годувала Росію валютними доходами, припиняє своє існування.