RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Не просто істерика в Кремлі: дипломат розповів, як Росія хоче позбутися від санкцій

Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар пояснив, чому і яким чином Росія найближчим часом хоче позбутися від санкцій, які ввели США і ЄС через анексію Криму і ситуацію на Донбасі.

Про це він розповів "Апострофу".

"Перш за все, страждає військово-промисловий комплекс РФ. Вони недоотримують запасні частини, сучасну зброю, оснащення не тільки з України, але і від значної кількості міжнародних партнерів. А без передових технологій розвивати ОПК і наступальну здатність російської армії не так легко. Другий момент пов'язаний з падінням цін на енергоносії. Росія традиційно отримувала надприбутки і пускала їх, як правило, не на соціальні програми, а на розвиток армії і озброєнь", - розповів Боднар.

За його словами, зараз цих надприбутків практично немає, резерви тануть, а можливості для перезавантаження економіки, армії або для того, щоб зробити щось кардинально нове, звужуються.

"Тому вони шукають слабкі місця в ЄС, намагаються грати в США під вибори, намагаються маніпулювати ситуацією в Центрально-Східній Європі, намагаються нас розхитувати зсередини - все для того, щоб збити санкції і, як мінімум, повернути ситуацію до business as usual або наростити вплив", - розповів дипломат.

Також, за словами Боднара, пандемія серйозно вдарила по російській економіці, що вплинуло на зростання внутрішнього протесту в РФ.

"І тут перед Росією постає вибір: або шукати вихід з цієї ситуації, або загострювати її. Традиційно Росія йшла на загострення. Зараз ми також бачимо, що відбуваються не просто істерики в пресі, але і реальні перегрупування військ, починається нагнітання ситуації на фронті та в Криму", - вважає він.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Росія не відмовиться від планів пробити собі коридор до Криму - заступник міністра закордонних справ.