RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Путін опублікував статтю про Другу світову війну: головні тези

В американському журналі National Interest було опубліковано статтю президента Російської Федерації Володимира Путіна "Справжні уроки 75-ої річниці Другої світової війни".

"Апостроф" зібрав основні тези цієї публікації.

Російський президент заявив, що всім країнам необхідно відкрити доступ до раніше невідомих документів про війну і передвоєнний період. При цьому Путін звинуватив ряд європейських політиків, зокрема, польських в спробі не афішувати Мюнхенську угода про поділ Чехословаччини.

Путін вважає несправедливою заяву про те, що початок Другій світовій війні поклав пакт Молотова-Ріббентропа. На його думку, всі провідні країни до певної міри відповідальні за це. Він стверджує, що у вересні 1939 року в Радянського Союзу була можливість "перенести західні кордони ще далі на захід, аж до Варшави, але керівництво вирішило не робити цього".

Російський президент визнав, що багато звинувачень Сталіна, зокрема в репресіях, справедливі, але вважає, що під час Другої світової війни радянський лідер бачив, що СРСР намагаються залишити один на один з Німеччиною і намагався виграти час.

Путін, підкреслив, що СРСР і Червона Армія зробили основний внесок у розгром нацизму. Зокрема він згадав про Ржевську битву, в якій радянська армія втратила понад 1,1 млн осіб, включаючи поранених і зниклих безвісти. "Вперше я називаю ці жахливі, трагічні і далеко не повні цифри, зібрані з архівних джерел", - написав російський президент.

Він також заявив, що Росія завжди буде вдячна союзникам за надану допомогу в забезпеченні Червоної армії боєприпасами, сировиною, продовольством і технікою, назвавши цю допомогу суттєвою.

Російський президент вважає, що резолюція Європарламенту, яка звинувачує СРСР разом із нацистською Німеччиною у Другій світовій війні, скандальна і чревата реальною небезпекою.

Підсумовуючи, Путін також закликав зберегти і поліпшити поствоєнну систему міжнародних відносин. При цьому він назвав безвідповідальними заклики позбавити постійних членів РБ ООН права вето. Російський президент підкреслив, що саміт ядерної п'ятірки корисний для обговорення загальних принципів вирішення світових питань, зокрема наслідків пандемії коронавірусу.

Як повідомляв "Апостроф", висловлювання президента України Володимира Зеленського про відповідальність СРСР нарівні з фашистською Німеччиною за розв'язання Другої світової війни, на думку президента Російської Федерації Володимира Путіна, негативно позначаться на російсько-українських взаєминах.