RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Хто така Світлана Тіхановська і як вона кинула виклик Лукашенку

Світлана Тіхановська - білоруський політичний діяч, кандидат в президенти Республіки Білорусь в 2020 році, яка кинула виклик чинному і правлячому більше 20 років Олександру Лукашенку.

З приводу переслідування владою і перешкоджання участі у виборах вона написала на своїй сторінці у Facebook у відкритому листі.

Як відомо, 15 травня 2020 року після відмови ЦВК щодо реєстрації ініціативної групи Сергія Тіхановського, Світлана Тіхановська подала в ЦВК документи на реєстрацію ініціативної групи з висунення її в якості кандидата в президенти. Головою штабу Світлани Тіхановської став її чоловік - Сергій Тіхановський. 29 травня 2020 року в місті Гродно відбувся пікет зі збору підписів за висунення Світлани Тіхановської як кандидата в президенти Республіки Білорусь, в результаті якого був затриманий Сергій Тіхановський, координатор ініціативної групи Дмитро Фурманов та інші. Всього було затримано 10 осіб.

16 червня 2020 року під час поїздки по Білорусі для здачі підписних листів на регіональні комісії Світлані Тіхановській надійшов телефонний дзвінок, в якому невідомий попросив не продовжувати участь у президентській кампанії, погрожуючи Світлані і її дітям. Пізніше Тіхановська оголосила, що має намір продовжувати участь у виборах. 30 червня Світлана Тіхановсбка подала документи в ЦВК на реєстрацію кандидатом в президенти.

14 липня 2020 року відбулося засідання ЦВК щодо реєстрації кандидатами в президенти, в результаті якого Світлану Тіхановську зареєстрували. Незважаючи на недолік в податковій декларації - Світлана не вказала, що у власності її чоловіка є будинок в Гомельській області, члени засідання ЦВК одноголосно проголосували за реєстрацію Світлани Тіхановської як кандидата в президенти.

16 липня 2020 року відбулася зустріч представників штабів Світлани Тіхановської, Віктора Бабарика та Валерія Цепкала. В результаті зустрічі штаби домовилися про об'єднання і представили спільні цілі, серед яких заклик до голосування 9 серпня, участь в спостереженні за виборами, звільнення політичних і економічних ув'язнених, важливий мотив об'єднання - проведення повторних виборів, в яких зможуть брати участь альтернативні кандидати, які на даний момент знаходяться в СІЗО.

19 липня 2020 року відбулася перша зустріч в Мінську, де зібралося близько 7-10 тис. осіб.

21 липня 2020 року Тіхановська виступила по національному телеканалу країни, де звернулася до всіх громадян країни. В ефірі "Білорусь 1" вона пообіцяла провести нові вибори в разі своєї перемоги.

Тіхановська розпочала виступ зі слів про те, що не збиралася ставати політиком. Вона пішла на вибори після того, як її чоловіка, кандидата в президенти Сергія Тіхановського, посадили в тюрму.

"Влада не зареєстрували Сергія Тіхановського і інших сильних кандидатів - Віктора Бабарика та Валерія Цепкала, - але зареєструвала мене. Чому? Тому що вони бачать в цих чоловіках загрозу. Тільки вони не зрозуміли, що загроза для влади - це не кандидати, а народ, якому набридло жити в приниженні і несвободі", - заявила Тіхановська.

Далі вона стала розповідати про те, що "насправді" відбувається в країні і що "не покажуть по телевізору". Вона сказала, зокрема, що у Олександра Лукашенка "дуже низький рейтинг", а люди "по всій країні" кілька місяців шикуються в черги і вимагають звільнити політв'язнів. За її словами, ОМОН "хапає" людей, які "просто мирно гуляли по вулиці і не робили нічого поганого". Крім того, вона сказала, що влада приховує реальну статистику смертності від коронавірусу, а "абсолютна більшість" хоче нового президента.

Тіхановсбка розповіла, що прийшла в політику "не заради влади, а заради справедливості". За її словами, вона збирається організувати чесні вибори за участю всіх альтернативних кандидатів. Вони повинні пройти протягом півроку.

"Моя програма - це не звична всім програма кандидата в президенти. Головний пункт моєї програми - це нові, чесні і справедливі вибори. Щоб ці вибори відбулися, нам необхідно об'єднатися", - заявила Тіхановська.

Тіхановська закликала глядачів стати незалежними спостерігачами, прийти на вибори 9 серпня, не беручи участь в достроковому голосуванні, і проголосувати за неї. Вона вважає, що чим більше буде явка, тим "важче вкрасти голос" і тим "більш очевидною буде фальсифікація".

"Я закликаю вас не залишатися вдома 9 числа. Інакше ви проголосуєте за нинішню владу. Якщо ми залишимося вдома і не прийдемо на ділянки, це буде перемога діючої влади. Вперше за 20 років у нас стільки сил, що ми можемо перемогти", - закликала кандидат в президенти Білорусі.

Як повідомляв "Апостроф", Центральна виборча комісія Білорусі не стала реєструвати колишнього главу "Белгазпромбанка" Віктора Бабарика кандидатом на пост президента. В даний момент Бабарико знаходиться в СІЗО білоруського КДБ по "справі "Белгазпромбанка". Саме його вважають головним конкурентом чинного президента Олександра Лукашенка.