RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

Всі новини

Рейтинг Лукашенка менше 9%: результати телефонного соцопитування в Білорусі

В Білорусі 15-19 липня було проведено телефонне опитування, в якому взяло участь 2200 респондентів. Результати опитування показали, що за чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка на чергових виборах президента готові проголосувати 8,4 % опитаних, в той же час 65,4% опитаних заявили, що проголосують за кандидата Світлану Тихановську.

Про це йдеться в повідомленні Telegram-каналу "Дилентант".

Про ймовірний рейтинг Лукашенка також повідомив на своїй сторінці в Facebook кандидат в президенти Білорусі Сергій Черечень, посилаючись на "можливі" результати телефонного опитування білорусів, яке провела американська аналітична компанія Galllup.

Варто зауважити, що на офіційному сайті Gallup результати або інформація про проведення опитування станом на 24 липня не оприлюднено.

Метод опитування, якщо таке проводилося - телефонне інтерв'ю з стратифікованою двохосновною випадковою вибіркою стаціонарних і мобільних номерів. Обсяг вибірки - 2200 респондентів. Максимальний розмір помилки з імовірністю 95% не перевищує 1,8%.

На закрите питання, за кого ви плануєте проголосувати на президентських виборах 9 серпня, голоси, за даними "Дилетанта", розподілилися наступним чином:

- Андрій Дмитрієв - 1,2%

- Анна Канопацька - 0,4%

- Олександр Лукашенко - 8,4%

- Світлана Тіхановська - 65,4%

- Сергій Черечень - 9,1%

- Не визначилися - 15,5%

Про проведення опитування раніше повідомляв Telegram-канал NEXTA. За його даними, підписники каналу протягом тижня повідомляли про таємничі дзвінки з російських номерів з пропозицією взяти участь в соцопитуванні про життя в Білорусі.

"На одному із записів чутно, що дзвонить жінка, яка називає себе представницею компанії Gallup. Gallup - це серйозна американська аналітична і консалтингова компанія, яка, серед іншого, займається проведенням соцопитувань. Gallup могла передати "польовий" збір даних в Білорусі на аутсорсинг російському колл-центру. Або ж колл-центр знаходиться в самій Білорусі, але використовує IP-телефонію з "плаваючими номерами" (це звичайна практика). Тож, принаймні поки що, про особливу зацікавленість російських людей процесами в наших пенатах говорити не доводиться", - писав NEXTA.

Раніше державний телеканал ОНТ опублікував результати опитування громадської думки, який нібито провів Аналітичний центр Ecoom. Згідно з отриманими в ході опитування даними, 87,3% населення країни планує взяти участь в майбутніх президентських виборах.

Що стосується електоральних уподобань громадян щодо претендентів в кандидати, результати розподілилися наступним чином. Чинного главу держави нібито готові підтримати 69,4% громадян Білорусі. Рейтинги інших претендентів в кандидати не перевищують сумарно 14,6%.

"Тим часом, згідно з офіційними даними за результатами проведеного Інститутом соціології НАН опитування серед мінчан, рейтинг довіри Лукашенку в кінці березня-початку квітня становив 24%. З того часу через цинічне ставлення Лукашенка до здоров'я і життя білорусів під час пандемії коронавірусу цей рейтинг міг тільки знизитися, але ніяк не вирости", - пише видання "Белорусский партизан".

Як повідомляв "Апостроф", колишній претендент на пост президента Білорусі Валерій Цепкало виїхав з країни і забрав із собою дітей.

Додамо, що конкуренцію Олександру Лукашенку на виборах президента Білорусі складе Світлана Тіхановська - білоруський політичний діяч, кандидат в президенти Республіки Білорусь в 2020 році. Тіхановська пішла на вибори після того, як її чоловіка, кандидата в президенти Сергія Тіхановського, посадили в тюрму.