RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Били по-звірячому, море крові: затримані в Білорусі розповіли про знущання міліції

Затримані в Білорусі учасники протесту розповіли про своє затримання і умови, в яких їх утримували, над ними по-звірячому знущалися силовики.

Відео опублікував блогер Рустем Адагамов.

Люди, які виходять із ЦІП, виглядають розгубленими, їх випускають без речей, телефонів, гаманців, всі речі залишаються в ізоляторі. Їм тут же дають воду, гарячий чай, їжу і загортають теплою ковдрою. Дівчата просто плачуть, чоловіки просто йдуть без слів. У них під одягом синці і гематоми.

"Я стояв на перехресті, намагався заспокоїти провокатора. Там були провокатори, які штовхали натовп на щити і водомети, [...] коли я відштовхнув одного алкаша, який хотів кинути пляшку, мене схопили. А далі: кийки, кийки, кийки - і я вже в автозаку", - розповів Микола з Бобруйська.

Він розповідає, що на Окрестина йому "пощастило більше всіх", відразу потрапив в камеру, а деякі люди добу проводили на вулиці.

"Спочатку я потрапив в камеру, де було 24 людини, потім перевели туди, де 46, хоча камера на шість місць. На наступний день вони жартома кажуть: "Хто хоче на вулиці прогулятися, подихати свіжим повітрям?". А потім побіжно було чутно: "На ніч". Я кажу: "Хлопці, ви з глузду з'їхали, ви в сорочках і підете вночі гуляти?" Вони так робили, щоб поміняти тих, хто був в прогулянковій зоні, з тими, хто знаходився в камері", - розповів він.

Погодували затриманих лише на другу добу - дали "півбулки хліба на 20 осіб". Вода була і гаряча, і холодна, можна було сполоснутись. Їх жорстоко били.

"ОМОН... Це просто... Сьогодні я ночував на вулиці і чув, як людину били, змушували кричати: "Я люблю ОМОН", - розповів чоловік про звірства.

"Спецназ зупинив машину з нами, викинули, поставили автомати до голів, ось і все - і привезли сюди. 50 осіб, перебували в камері на чотирьох осіб. Ми не те що спати не могли, деякі ночі ми стояли, бо сісти не могли. Повітря немає", - розповідає лікар бригади швидкої допомоги Анастасія про своє затримання.

Перша доба, продовжує вона, вони стояли у дворику для прогулянок. Тут їх не годували, води не давали. Першу воду, каже дівчина, дали через 15 годин, її "вимагали зі скандалом і істерикою". На другу добу принесли хліб і кашу.

За її словами, охоронці ходили знущалися, говорили: "Не буде вам ніякої медичної допомоги, кинемо в вас гранату - і все закінчиться".

"Мене ні, але були дівчатка, яких тут били. Їх били співробітники, які на першому поверсі, які приймають всіх тут. Наглядачі - тут незрозуміло хто. Ми чули, що щоночі чоловіків били так, що вони просто вили. Бідні хлопчики просто вили. їх змушували співати гімн Білорусі і при цьому їх били. Це те, що ми чули з вікон щоночі. Кров стигла в венах від того, що ми чули щоночі", - розповіла дівчина про звірства.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Білорусі почали масово відпускати з СІЗО учасників протесту. Вони розповідають страшні речі.