RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Відео з лікарні в Мінську: постраждалі розповіли про звірства силовиків

У Білорусі силовики жорстоко розправлялися з активістами, які вийшли на мирні протести проти президента Олександра Лукашенка, а багато учасників акції з важкими травмами було госпіталізовано.

Відео опублікували на YouTube-каналі "TUT.BY. Політика".

До лікарні швидкої допомоги в Мінську потрапили п'ять осіб, які намагалися протистояти владі і змінити режим Лукашенка в країні. Однак не всі були на акції, одного чоловіка затримали при виході з будинку.

Багатьом з постраждалих лікарі поставили такі діагнози: черепно-мозкова травма, забиття і садна, синці, переломи, травматичний шок. Тіла деяких пацієнтів після побиття нагадують червоно-синє місиво.

Постраждалі, які зараз знаходяться в лікарні, розповіли журналістам свої історії:

20-річний Олексій Курачев

Він поділився, що йому відразу силовики завдали кілька ударів, а потім сказали лягти обличчям в підлогу. Після цього побиття продовжилися, били в основному по ногах і по сідницях. Але знущання на цьому не закінчилися: правоохоронці взяли його за волосся, щоб обстригти, а потім погрожували зґвалтуванням кийком. На благання і прохання зупинитися вони не реагували, а продовжували бити по тих же місцях.

"У них була нав'язлива думка, що мені хтось заплатив, чи що я під наркотою", - сказав потерпілий.

Він додав, що чув з автозака крики інших затриманих, над якими, явно, так само знущалися.

19-річна Марія Зайцева

Її поранило осколками світлошумової гранати, також медики знайшли в її тілі кілька гумових куль. Її оглушило після події, а друзі дівчини викликали "швидку".

34-річний Максим Сальников

Він просто вийшов в магазин з дому, де натрапив на силовиків. З його розповіді, вони підбігли і почали його бити, поклавши на землю. Далі продовжили знущатися над чоловіком в машині, а потім і у відділенні.

21-річний Олександр Альховський

Його затримали на вулиці Горецького, двоє силовиків відразу почали бити хлопця. Йому погрожували розправою, матюкалися і намагалися випитати, хто його "купив". У відділенні Сашу вже не били, а пізніше госпіталізували за станом здоров'я.

32-річний Олександр Пашковський

Його машину зупинили силовики і наказали вийти. Вони вибили скло і дістали всіх з салону авто. Людей потягли в бус і там почали бити кийками, ногами і руками.


Як повідомляв "Апостроф", президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав протестуючих "гарматним м'ясом".