RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

В ООН назвали кількість загиблих демонстрантів в Білорусі

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) закликали білоруську владу ретельно розслідувати загибель чотирьох осіб на акціях протесту в Білорусі.

Про це сказано в офіційній заяві щодо ситуації в цій країні, опублікованому в п'ятницю, 21 серпня.

"Ми нагадуємо владі Білорусі про абсолютну заборону тортур і повторюємо заклик, зроблений минулого тижня Верховним комісаром, до негайних, ретельних, незалежних і безсторонніх розслідувань усіх заяв про порушення прав людини. Серед них - загибель чотирьох осіб в результаті травм, отриманих під час акцій протесту", - йдеться в заяві УВКПЛ.

Крім того, в ООН висловили стурбованість долею як мінімум восьми осіб, місцезнаходження яких залишається невідомим. "Усі зникли після початку протестів 9 серпня", - підкреслили в УВКПЛ.

У заяві також сказано про утримання під вартою понад 100 учасників акцій протесту, зокрема близько 60 осіб, яких звинувачують у злочинних діях, за що їх можуть засудити до суворого тюремного ув'язнення. Вчора організація отримувала повідомлення про нові затримання.

"Ми закликаємо владу Білорусі негайно звільнити всіх, хто був затриманий незаконно чи довільно, і припинити затримувати людей за здійснення їхнього права на свободу вираження думок і свободу мирних зібрань", - підкреслили в ООН.

У УВКПЛ також закликали білоруську владу переглянути свою позицію щодо співпраці зі Спеціальним доповідачем ООН щодо Білорусі.

"Конструктивна взаємодія зі Спеціальним доповідачем надала б Білорусі реальну можливість продемонструвати свою готовність задуматися над проблемами прав людини і відреагувати на них, особливо під час кризи", - зауважили в заяві.

Як повідомляв "Апостроф", Латвія і Естонія підготували списки білоруських посадових осіб на яких будуть накладені санкції через фальсифікації президентських виборів і застосування надмірної сили проти мирних демонстрантів.