RU  UA

Протести, водомети і арешти: як Білорусь провела першу ніч після таємної самоінавгурації Лукашенка

Крики людей, сигнали машин та сутички з ОМОНівцями - так білоруси провели першу ніч після таємної інавгурації Олександра Лукашенка. Акція непокори у Білорусі знову вивела на вулиці десятки тисяч незгодних з режимом диктатора. А влада діяла за вже звичним сценарієм.

Подробиці - у сюжеті ранкового випуску Апостроф News о 10:00.

За ніч протестів правоохоронці затримали близько трьохсот людей. Такі дані повідомили у правозахисній організації "Весна". Масові затримання пройшли у Мінську, Бресті, Гомелі та Могильові. Подекуди протестувальників розганяли водометами та сльозогінним газом.

За словами очевидців, ОМОНівці вже традиційно ловили людей просто на вулиці.

Зокрема кадри відео, як правоохоронці біжать за чоловіком, облетіли вже весь інтернет.

Дехто з активістів намагався вести діалог з ОМОНівцями. Проте марно.

"Тут загинули громадяни нашої країни. Ви знівечили, покалічили купу громадян нашої країни. Я лікар, я знаю. Ви не доведете, що не калічили", - каже одна з мешканок Мінська в очі ОМОНівцям.

Разом з тим, поки Лукашенко намагається легітимізувати себе та придушити голос білорусів - у Європі збільшується коаліція країн, які не визнають його президенства. Серед них - Україна, Німеччина, Польща, країни Балтії, Данія, Чехія та інші. Не визнають Лукашенка і Британія зі США.

"Україна ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня "інавгурація" Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави", - зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.