RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Водомети, газ та побиття: все про протести в Білорусі після інавгурації Лукашенка

У Білорусі жителі багатьох міст вийшли на акції протесту після того, як Олександр Лукашенко провів в Мінську таємну церемонію інавгурації на пост президента.

Онлайн трансляцію подій вів телеканал "Белсат".

23:55 А цей водій, мабуть, герой дня. У Мінську один з протестуючих, тікаючи від ОМОНу, застрибнув у таксі. Водій відразу рвонув на газ і врятував хлопця від побиття і відсидки у в'язниці.

23:50 До журналіста видання "Наша Нива", коли він знімав зачистку на Пушкінській, один з командирів внутрішніх військ в балаклаві підійшов ззаду, вихопив телефон з рук і кинув об землю. Останні фото і відео з телефону були видалені.

23:38 В телеграм-каналі NEXTA опублікували відео вибуху в мінському районі Серебрянка:

23:31 У Бресті на акцію вийшли понад 300 осіб. Затримали щонайменше 6 осіб.

У Гомелі затримано близько 20 осіб.

23:13 Тим часом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про нелегітимність Олександра Лукашенка:

"Україна ніколи жодним чином не втручалася у внутрішні справи Білорусі і завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня «інавгурація» О. Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави".

23:05 Мінськ. Такі гільзи знайшли на Пушкінській.


22:38 У Мінську на Пушкінській людина з пораненням. На місці було чути постріл.

Очевидець: "Я чула постріл, потім силовики когось потягли на дорогу, поклали його. Хвилин п'ять над ним стояли і начебто затягли в машину. Від пострілу було багато диму".

Фото: Euroradio

Пізніше "Радіо Свобода" уточнило, що це був не постріл - автомобіль вдарився об стовп, а чоловік на фото постраждав в аварії.

22:22 У Мінську в різних місцях протестувальники перекривають дороги.

22:08 Мінськ. Очевідці повідомляють, що на "Пушкінській" протестуючі відтіснили ОМОН. Силовики застосували газ. Відео зіткнень з силовиками біля станції метро:

21:49 Мінськ. Так виглядали розгон та затримання на Немізі:

Максим Тарналицкий
1 / 1
Максим Тарналицкий
1 / 1
Максим Тарналицкий
1 / 1
Максим Тарналицкий
1 / 1
Максим Тарналицкий
1 / 1
Максим Тарналицкий
1 / 1
Максим Тарналицкий
1 / 1

21:41 У Мінську заблоковано більшість основних магістралей. Протестуючі блокують дороги машинами, щоб ОМОН не зміг проїхати. Стоять в пробках райони: Схід, Серебрянка, Кам'янка, Малинівка. У центрі дороги перекрив ОМОН.

21:39 Мінськ. Очевидці повідомляють, що в районі Пушкінської було чути як мінімум один вибух. Туди їде велика кількість ОМОНу і водомет.

21:27 Мінськ. На Немизі було чути постріл. Після цього в силовиків з кийками прилетіла пляшка. У відповідь вони стали брутально затримувати людей.

21:13 Невідомі в масках і балаклавах в Мінську б'ють кийками по машинах, що сигналять на Немизі:

21:10 За даними правозахисного центру "Вясна" в списку затриманих на акціях 23 вересня 52 прізвища - це люди з Мінська, Бреста, Могильова, Гомеля та інших міст.

21:06 Блогер Антон Мотолько про ситуацію в Мінську:

1. У районах двіж.

2. При тому що багато повідомлень про автозаки і силовиків - затримано відносно мало людей. Точні списки будуть ввечері у "Весни" (правозахисний центр - ред).

3. При цьому багато затримання жорсткі. Використовували водомети і газ проти людей.

20:53 В Бресті колона пройшла по центру міста з включеними ліхтариками на телефонах. Жителі будинків по маршруту руху вивісили з вікон бчб-прапор.

20:51 Мінськ. Військові зі щитами встановлюють огорожу навколо Стели.

20:49 У Вітебську Марш закінчився. Люди зникали групами у дворах. При розгоні на проспекті Перемоги затримано не менше трьох осіб. Журналістів це не торкнулося. Сьогоднішній марш супроводжувала колона з десятка поліцейських машин - автозаки, автобуси, маршрутки.

20:45 Мінськ. Брутальні затримання біля станції метро "Пушкінська".

Станом на 20:30 щодо ситуації в Мінську відомо, що протестувальники збиралися на вулиці Пушкінській та біля ТРЦ "Галерея" і вирушили в бік Стели під крики "Живе Білорусь!". Біля Стели пішли в хід і водомети з пофарбованою водою. Там же були чутні постріли.

На проспекті Машерова водії повністю заблокували рух.

Всього відомо про 50 затриманих. Багато людей затримали біля бізнес-центру Royal Plaza на проспекті Переможців. У деяких мікрорайонах вдається відбити затриманих у силовиків.

На Немизі протестувальники вийшли на проїжджу частину і перекрили рух. Приїхали силовики і люди розбіглися.

Раніше з'явилися відео застосування силовиками водометів з фарбою.

Як повідомляв "Апостроф", європейські країни відмовилися визнавати легітимність Лукашенка після проведення ним церемонії інавгурації. На церемонію не був запрошений жоден іноземний посол.