RU  UA

Це схоже на війну: Білорусь вийшла на новий рівень протестів

У Білорусі народ вийшов на загальнонаціональний страйк з єдиною вимогою - відхід Олександра Лукашенка і нові президентські вибори. А напередодні у Мінську та інших містах Білорусі пройшла акція під назвою "Народний ультиматум".

Подробиці – у сюжеті Апостроф News об 11:00.

Від ранку, задовго до початку масової протестної акції, білоруські силовики почали стягувати до міст водомети, спецтехніку та численні автобуси з озброєними ОМОНівцями. У Мінську опівдні відключили мобільний інтернет, що зазвичай траплялося на дві години пізніше. Сталося це начебто за розпорядженням державних органів. О пів на першу була закрита половина станцій мінської підземки.

Навколо головних площ міст силовики вишукувалися у щільні кордони, а традиційне місце збору мітингувальників - Стелу - обнесли колючим дротом.

За різними даними, на вулиці Мінська вийшли біля 100 тисяч людей. Ще 50 тисяч протестувальників повиходили на мітинг в інших містах Білорусі. Це була наймасовіша за останні два місяці акція. Аби запобігти проведенню маршу, на вулиці вивели не лише правоохоронців, а й військових.

Надвечір силовики почали жорстоко розганяти активістів, коли ті наблизилися до робочої резиденції Лукашенка. Військові направили у бік протестувальників зброю, стріляли гумовими кулями та закидали їх світлошумовими гранатами.

"Це жах. Вони розкидали гранати спеціально для того, щоби люди йшли, і вони вибухали. Уявіть собі, люди розбігаються. Це схоже на війну. Він хоче громадянської війни", - наголосила одна з активістів.

Використання спецзасобів у МВС Білорусі пояснили спробою нападу на силовиків. Ця версія не витримала критики журналістів, адже, за їх свідченнями, у момент, коли у людей полетіли гранати, відстань між кордонами силовиків та протестувальниками була більше ніж півсотні метрів. Крім того, вибухи пролунали поруч із пологовим будинком.

Силовики переслідували людей, які розбіглися навсібіч та ховалися у подвір'ях, а гранати кидали навіть туди. Більшість активістів доставили у районні відділки міліції. Пакували правоохоронці і літніх людей, і дітей.

Білоруські міліціонери затримували мітингувальників у різних містах: Мінську, Пінську, Гродному, Бресті, Могильові, Гомелі і Вітебську. За даними правозахисної організації "Весна", наразі відомі імена більш як трьох сотень затриманих.