RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Білорусь закриває кордони: відео та подробиці з пунктів пропуску з Україною

У Білорусі обмежують в'їзд на територію країни громадян з Латвії, Литви, Польщі та України, пояснюючи закриття кордонів епідемічною обстановкою в суміжних країнах.

Відповідну заяву опубліковано на офіційному сайті Державного прикордонного комітету Білорусі.

Як сказано в повідомленні, під обмеження, які вводяться при перетині кордону з Білоруссю, не підпадають лише співробітники дипломатичних представництв і консульських установ, документованих дипломатичними і службовими паспортами; водії транспортних засобів, призначених для виконання міжнародних автомобільних перевезень, а також члени поїзних і локомотивних бригад міжнародного залізничного сполучення.

Відкритим поки залишається повітряний кордон. Пункт пропуску в Національному аеропорту Мінськ функціонує без обмежень.

Тим часом в Мінсктрансі заявили про те, що через ситуацію на кордоні з 29 жовтня буде припинено виконання міжнародних рейсів.

Про закриття кордону говорив у четвер, 29 жовтня, президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"Я не хочу публічно говорити про те, які заходи ми проводимо і будемо проводити на кордоні. І мені потрібні там військові люди", - сказав глава держави під час призначення своїх нових помічників по Гродненській, Брестській областях і місту Мінську

При цьому він підкреслив, що від закриття кордонів не повинні постраждати "народи".

"Ми багато зробили, коли я говорив: ми повинні закрити кордон. Закрити кордон - не зробити його залізною завісою, це нікому не потрібно. Кордон - це зона дружби народів. Ви бачите, нам кинули виклик. Яка тут дружба... Але народи не винні", - заявив Лукашенко.

За повідомленням очевидців, на нейтральній смузі на кордоні з Україною в пункті пропуску "Нова Гута" накопичилося багато машин з білоруськими номерами, які на момент повідомлення стояли вже понад дві години. Старший зміни на пункті пропуску стверджує, що кордон закритий через епідемію.

"Тільки що рейсовий автобус "Київ-Гомель" не пропустили, сказали чекати. Повільно, але їдуть тільки фури", - говорять очевидці.

У черзі на пункті пропуску виявився і колишній кандидат в президенти Білорусі Сергій Черечень, який опублікував відео з українського кордону. Коли він намагається дізнатися, в чому справа, прикордонники відмовлялися розмовляти, "поки включена камера".

Як повідомляв "Апостроф", президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав активніше залучати в народні дружини колишніх військовослужбовців, зокрема, афганців для "наведення порядку в країні".