RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Зірване перемир'я в Нагірному Карабаху: сторони звинувачують одна одну

Бойові дії в Нагірному Карабасі, які всупереч перемир'ю відбувалися 11-12 грудня, було припинено. Однак напруженість в регіоні, де розгорівся з новою силою конфлікт між Азербайджаном і Вірменією, зберігається.

Про порушення режиму припинення вогню повідомляють обидві сторони збройного конфлікту, звинувачуючи при цьому одна одну в провокаціях.

Напад на пост і наступ

Про першу перестрілку, що сталася в п'ятницю, 11 грудня, стало відомо з повідомлення на Facebook-сторінці "Армії оборони" НКР.

Йшлося про напад азербайджанських солдатів на пост в районі двох сіл Гадрутського району. В результаті перестрілки постраждали три вірменських бійці.

Пізніше Міноборони Вірменії офіційно повідомило про відновлення наступальних дій армії Азербайджану на півдні Нагорного Карабаху.

"12 грудня азербайджанська сторона відновила наступальні дії в напрямку населених пунктів Старий Таглар- Хцаберд", - йдеться в повідомленні військового відомства. При цьому в повідомленні наголошується, що "підрозділи Армії оборони застосовують дії у відповідь".

Азербайджан: це були кроки у відповідь

Натомість в азербайджанському Міноборони звинуватили вірменську сторону в "провокаційних діях на звільнених територіях Азербайджану". В офіційному повідомленні сказано, що збройні сили застосували "адекватні заходи", а режим припинення вогню в даний час дотримується.

Про провокації з боку вірменської сторони заявив також президент Азербайджану Ільхам Алієв під час зустрічі зі співголовами Мінської групи від Франції та США.

"В даний час там знаходяться російські миротворці, вони приступили до діяльності. Ситуація в певній мірі стабільна, незважаючи на те, що мені зараз повідомили, що вчора або вірменські бойовики, або залишки так званої вірменської армії здійснили деякі теракти. Це, звичайно, викликає занепокоєння", - заявив пан Алієв.

За неперевіреними даними, в ході наступальних дій азербайджанської армії вдалося встановити контроль над селом Хін Тахер.

Росія підтвердила порушення вогню

У Міноборони РФ підтвердили порушення режиму припинення вогню. За офіційними даними російських миротворців, інцидент в Гадрутському районі стався 11 грудня. Більше ніяких подробиць про інцидент російське оборонне відомство не повідомляє.

В останній опублікованій о 20.30 за київським часом інформації в міноборони РФ скупо констатують, що "російські миротворці ведуть цілодобовий моніторинг обстановки і контроль за дотриманням режиму припинення вогню на двадцяти трьох спостережних постах".

Російсько-турецький контроль

Тим часом президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що в Агдамському районі Азербайджану буде створено спільний російсько-турецький моніторинговий центр, який буде контролювати дотримання перемир'я в Нагірному Карабасі.

Його створення було передбачено декларацією про мир від 10 листопада. "Турецько-російський моніторинговий центр буде спостерігати за дотриманням перемир'я. І це, я думаю, хороший знак співпраці в регіоні і співпраці між Туреччиною і Росією", - підкреслив Алієв під час зустрічі зі співголовами Мінської групи від Франції та США

Нагадаємо, що ескалація конфлікту в Карабаху почалася в кінці вересня і тривала більш ніж місяць. Угоду про мир в цьому регіоні було підписано Вірменією, Азербайджаном і Росією в ніч на 10 листопада. В рамках угоди Росія ввела в Нагорний Карабах миротворчий контингент.

Як повідомляв "Апостроф", 10 грудня в Баку пройшов парад, присвячений перемозі у війні за Нагірний Карабах. На ньому був присутній президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і його дружина Еміне Ердоган.