RU  UA

Кожен буде помилковим: які варіанти дій є у Кремля після повернення Навального

У влади Росії немає хороших варіантів дій на повернення на батьківщину відомого опозиціонера Олексія Навального.

Таку думку в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV висловив російський політик і правозахисник Лев Шлосберг.

Він зазначив, що влада за будь-яких своїх рішеннях знаходиться в дуже вразливій позиції.

"Якщо вони з почуття страху продовжать агресію та заарештують Навального, то цим вони тільки збільшать його авторитет. Відповідно, це ж позначається на зниженні авторитету російської влади. Якщо вони не роблять ніяких силових дій, це показує їх слабкість. Я припускаю, що рішення такого рівня може ухвалюватися лише Путіним.

Система в Росії зараз влаштована так, що всі начальники, зокрема начальники силових структур будуть уникати відповідальності. Тобто та людина, яка скаже: "Давайте вирішимо так", перед тим як вирішити, буде дивитися вгору й чекати наказу. Так це рішення доповзе до Путіна. Якщо не сьогодні, то за кілька днів точно", - сказав Шлосберг.

На його думку, ігнорування владою Навального не сприятиме підвищенню її рейтингу.

"Як політик, який помітний у країні, особливо після замаху, я впевнений, що Навальний буде на кожному своєму кроці вибирати найжорсткіші та найменш комфортні для російської влади й особисто Путіна дії. У підсумку це так чи інакше змусить російську владу визначитися зі своїми діями. І тут буде пряме зіткнення. Тобто я думаю, що Навальний віддає собі звіт і свідомо повертається в країну, де його чекає пряме зіткнення з російською владою. Яким воно буде, зараз не знає ніхто", - зазначив прравозащітнік.

Він нагадав, що в Росії буде суд по заміні умовного терміну для Навального на реальний в зв'язку з тим, що він вчасно не відзначився.

"Я думаю, що Навальний забезпечив російській владі інформаційний порядок незалежно від їх бажання. Вони не втримаються в рамках мовчання, вони будуть реагувати. Але кожна їхня реакція буде помилковою. Реагувати правильно ці люди не можуть", - підкреслив Шлосберг.

Більше читайте в інтерв'ю Льва Шлосберг "апостроф" - Ера диктаторів закінчується, Росія повторить долю Білорусі.