RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Масові затримання і сутички з поліцією: як проходили мітинги за Навального в Росії і за кордоном, фото і відео

У суботу, 23 січня, в Російській Федерації пройшли акції прихильників опозиційного політика Олексія Навального, якого було затримано після повернення в Москву з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння "Новачком". Учасників несанкціонованих зібрань масово заарештовувала поліція, на вулицях відбувалися сутички.

"Апостроф" зібрав інформацію про те, як проходили мітинги за визволення Навального в різних регіонах Росії і про реакцію на події через арешт російського опозиціонера за кордоном.

За даними "МБХ медіа", 23 січня в акціях на підтримку Олексія Навального, які проходили по всій країні, взяли участь як мінімум 110 тисяч чоловік. Учасники вимагали від влади звільнити взятого під варту політика, який перебуває в СІЗО "Матроська тиша" в Москві.

Під час акцій протесту, які проходили з сутичками з поліцією, було затримано понад дві тисячі осіб. Протестуючі заявили, що акції будуть проходити до тих пір, поки влада не задовольнить їхні вимоги.

Далекий Схід і Сибір

Як повідомило російське видання "Коммерсант", першими на акції протесту вийшли жителі Петропавловська-Камчатського. У місті Якутську акція проходила при температурі -50 ° C. На неї вийшло близько 50 осіб. Люди пройшлися від площі Дружби народів до площі Орджонікідзе. У Владивостоку близько 3 тисяч учасників акції перекрили рух по Светланській вулиці в центрі міста.

Акції протесту в Хабаровську і Владивостоці обернулися сутичками з силовиками і масовими затриманнями. Як повідомляли регіональні штаби опозиціонера, силовики діяли дуже грубо і затримували навіть жінок, застосовуючи до них фізичну силу. За останніми даними, в Хабаровську затримано близько 40 осіб, в тому числі і місцевий депутат.

У Новосибірську стіороннікі Олексія Навального зібралися біля Будинку офіцерів, звідки пройшлися ходою по Червоному проспекту - головної транспортної артерії міста, скандуючи: "Геть царя", "Путін - злодій", "Росія буде вільною". У Новосибірській області порушено кримінальну справу за фактом закликів до масових безладів, в більшості міст силовики провели затримання учасників акції.


За попередніми оцінками "МБХ медіа" на вулиці міст Далекого Сходу і Сибіру вийшли тисячі людей У Владивостоку - 3500 осіб, в Хабаровську - 1000, в Іркутську - 3000, в Новосибірську - 4000, в Красноярську - 2500, в Томську - 3000, в Кемерові - 1500. у Тюмені підтримати Навального прийшли 1500 осіб, в Уфі - 2500, в Челябінську - 5000, в Самарі - 3000, в Архангельську - 3000. Акції пройшли практично у всіх містах, в яких вони були заплановані.

Москва і Петербург

Наймасштабнішими були мітинги на підтримку Навального в "столичних" російських містах - Москві і Петербурзі.

У Петербурзі учасники мітингу зібралися біля Ісаакіївського собору і заповнили Невський проспект. Люди, що вийшли на вулицю скандували "Путін - злодій!", і кричати про те, що ситуація з Олексієм Навальним - це "ганьба".

Під час ходи траплялися сутички з поліцією. Представники правоохоронних органів почали вихоплювати людей з натовпу і відводити в автозаки, які стояли неподалік від Сенаторської площі.

Під гарячу руку одного з мітингувальників потрапив співробітник ДІБДР, який регулював рух під час акції.


У Москві на акції протесту відбулися масові сутички між правоохоронцями та активістами. Бійки, зокрема, відбулися на Страсному бульварі.


Під час акції протесту на Пушкінській площі в російській столиці був затриманий навіть 10-річний хлопчик. На кадрах видно, як дитину затримує високопоставлений офіцер МВС. Хлопчик намагався знімати те, що відбувається на камеру, а поліцейський для його затримання попросив підмоги у своїх колег.


Ближче до вечора акція протесту в російській столиці пішла на спад, але затримання все ще відбувалися біля СІЗО "Матроська тиша", куди попрямували колони протестуючих, щоб висловити протест проти затримання Навального, який там знаходиться.

Затримання Юлії Навальної

Перед початком акції в російській столиці було затримано дпужину Олексія Навального Юлію. У Twitter з'явилося відео цього затримання, яке опублікував юрист створеного Навальний "Фонду боротьби з корупцією" В'ячеслав Гімаді.

Через деякий час її звільнили. За інформацією кореспондента телеканалу "Дождь", затримана поїхала з поліцейської дільниці в супроводі свого адвоката.

Реакція за кордоном

У Києві під стінами посольства Російської Федерації в Києві пройшла акція підтримки прихильників Навального, на котору активісти принесли символічні труси для Путіна.

Коли на вулиці досить стемніло, організатори акції почали транслювати на будівлю посольства Росії в Україні портрет опозиціонера і напис "Свободу Навальному!".

Акції за Навального пройшли також у багатьох європейських містах, зокрема в Амстердамі, Лондоні, Стокгольмі та Талліні.

Коментуючи акції протесту в Росії, високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що шкодує про "непропорційну" застосуванні сили.

"З тривогою стежимо за розвитком подій в Росії. Я шкодую про масові затримання, непропорційне застосування сили, відключенні інтернету і телефонного зв'язку. У понеділок ми обговоримо подальші кроки (щодо Росії.-" Комерсант ") з міністрами закордонних справ ЄС", - написав він у Twitter.