RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

У отруйників Навального була ще одна "мішень": нове розслідування Bellingcat

Співробітники ФСБ, що стежили за Олексієм Навальним в день його отруєння, також систематично відстежували переміщення опозиціонера Володимира Кара-Мурзи-молодшого, і перед першою, і перед другою його госпіталізаціями.

Як пише ВВС, це виявила група розслідувачів Bellingcat

Опозиційний політик був імовірно отруєний двічі. У 2015 році Кара-Мурзі раптово стало погано під час зустрічі з колегами. Лікарі поставили діагноз "гостра ниркова недостатність на тлі інтоксикації". Довгий час політик перебував в стані штучної коми, був підключений до апаратів штучного життєзабезпечення.

Кара-Мурза був упевнений в тому, що його отруїли. Експертиза, проведена у Франції, встановила значне перевищення норми вмісту важких металів у його організмі, але російська судово-медична експертиза не підтвердила отруєння.

Два роки по тому, в лютому 2017 року, Кара-Мурза був госпіталізований в критичному стані в московську лікарню з такими ж симптомами. Як він пізніше розповідав, лікарі стверджували, що його шанси на виживання були близько 5%.

Після отруєння Олексія Навального Кара-Мурза розповів, що симптоми, описані Навальним, "один в один збігаються з тими симптомами", які були у нього самого при обох отруєннях.

Розслідувачі з Bellingcat встановили, що співробітники Інституту криміналістики ФСБ виявлялися в тих же містах, що і Володимир Кара-Мурза, в період і до першої і до другої госпіталізацій.

Розслідувачі прийшли до висновку, що спецслужба супроводжувала Кара-Мурзу в поїздках в семи різних містах. Більш того, за два місяці до першого отруєння Кара-Мурзи до співробітників Інституту криміналістики приєднався Роман Мезенцев.

За даними Bellingcat, Мезенцев - найбільш високопоставлений співробітник ФСБ з тих, хто супроводжував політика в поїздці. Отримавши дані про дзвінки Мезенцева, розслідувачі з'ясували, що він неодноразово розмовляв по телефону з полковником Макшаковим, заступником начальника НДІ-2. Його ім'я вперше стало широко відомо після публікації розслідування про ймовірне отруєння Олексія Навального. Bellingcat вказує, що Мезенцев і Макшаков спілкувалися телефоном в тому числі і за кілька днів до отруєння Навального.

За три місяці, перед госпіталізацією, Володимира Кара-Мурзу в поїздках по Росії щонайменше чотири рази супроводжували передбачувані співробітники ФСБ. Це були поїздки до Томська, Санкт-Петербург, Калінінград і Казань. Поїздка в Казань відбулася з 22 по 24 травня 2015 року. Кара-Мурза і його супроводжуючі повернулися в Москву менш ніж за 48 годин до появи симптомів отруєння.

Єдине ім'я, що зв'язує всі чотири поїздки, - це ім'я Олександра Самофала - передбачуваного офіцера ФСБ. Протягом 2015-2016 року Самофал 12 раз супроводжував Кара-Мурзу в його поїздках по різних містах РФ.

За версією Bellingcat, в перший раз Кара-Мурза міг був отруєний в Москві шляхом підмішування отрути в їжу або нанесення отрути на якісь предмети в квартирі, де жив опозиціонер. Або отруту було нанесено на одяг Кара-Мурзи в готелі Казані, а вдів він його, вже перебуваючи в Москві.

Після першого отруєння Кара-Мурза проходив довгу реабілітацію в США. Більше року він не міг повністю оговтатися від наслідків і ходив із ціпком, а також мав постійні проблеми з периферичної нервової системою. У грудні 2015 він повернувся в Росію.

У квітні 2016 року опозиціонер відновив поїздки по містах Росії. З цього часу Самофал і інші приблизні співробітники ФСБ знову почали опинятися з ним в одних і тих же містах.

Кара-Мурзі знову стало погано в ніч на 2 лютого 2017 року. За словами Володимира, він прокинувся в 4 ранку в паніці. Симптоми, які він описує, схожі на ті, які описував Навальний. Медики швидко поставили йому діагноз "важка інтоксикація невідомою речовиною".

Після другої госпіталізації Кара-Мурзи прийшли результати токсикологічного висновку: в звіті говорилося, що встановити причину неможливо через застосування численних препаратів, які використовувалися для збереження і підтримки життя політика.

Однак його дружина відвезла зразки крові чоловіка в США, де зустрілася з співробітниками ФБР, які й пообіцяли передати їх в токсикологічну лабораторію і надати результати експертизи. Але результати вони надали тільки після того, як Кара-Мурза подав до суду.

У документі йшлося про те, що ФБР вважає, що Кара-Мурза був навмисне отруєний невідомим біотоксином. 275 сторінок документа були відсутні - для їх оприлюднення необхідно було "проконсультуватися з іншими відомствами". Ще десять сторінок документа були приховані "з міркувань національної безпеки".

Як повідомляв "Апостроф", група співробітників ФСБ Росії, яких підозрюють в отруєнні опозиціонера Олексія Навального, можуть бути причетні ще до трьох вбивств.