RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

"Я усвідомив, що я Бог ": всі деталі про казанського стрілка, який влаштував бійню у школі

Вранці 11 травня 19-річний Ильназ Галявієв влаштував вибух і стрілянину в гімназії № 175 на вулиці Файзі. Теракт призвів до загибелі дев'ятьох осіб, більша частина з яких - учні восьмого класу.

"Апостроф" вивчив біографію терориста і деталі трагедії.

Ильназ Галявієв народився 11 вересня 2001 року. Він закінчив гімназію № 175, в якій сьогодні вчинив теракт, чотири роки тому. Після цього він навчався в коледжі ТИСБИ на фахівця комп'ютерних технологій. 26 квітня Галявієва відрахували з коледжу за неуспішність. Ільназ довго прогулював навчання, а потім і зовсім перестав виходити на зв'язок. Хлопець був тихим і нетовариським, але вчився добре. ЗМІ повідомляють, що батько синові влаштував через відрахування скандал.

28 квітня Галявієв оформив дозвіл на зброю. За інформацією Life, підліток купив найдешевший дробовик Hatsan ESCORT. Примітно, що така сама зброя була у керченського стрілка Владислава Рослякова, який убив з нього 21 людину в жовтні 2018 року. Видання повідомляє, що злочинець при отриманні ліцензії проходив обстеження у психіатра і назвався мисливцем.

Просто Бог

За кілька днів до трагедії Галявієв створив Telegram-канал під назвою "Бог".

"Я як бог, хочу, щоб всі визнали себе моїми рабами. Ви повинні робити абсолютно все, що я захочу. У світі не повинно залишитися живності, це помилка всесвіту. Я з'явився в цей світ в образі людини, щоб позбутися від вас всіх" , - написав він у каналі.

Галявієв о 9 ранку виклав своє фото в масці з написом "Бог" і написав, що сьогодні вб'є в школі багато людей. Він повідомив, що після масового вбивства планує вчинити самогубство, але правоохоронці завадили йому накласти на себе руки.

Пізніше адміністрація Telegram видалила канал Галявієва.

У школи озброєний злочинець потрапив до кадру відеокамери. На відео він помахав випадковому перехожому дробовиком.

Спочатку повідомлялося, що на вході в школу казанський стрілок убив охоронця. Однак пізніше депутат Хінштейн уточнив, що охорони в гімназії просто не було. Незабаром після проникнення злочинця в заклад пролунав вибух.

Більшість загиблих дітей навчалися в 8 "А". Також загинула і 26-річна вчителька.

Коли почалася стрілянина, деякі учні стали вистрибувати з вікон. Школярі та вчителі, що знаходилися в інших класах, замикалися зсередини.

За інформацією на 17.00 загинули 9 осіб, постраждали 22 людини (з них 18 дітей). 8 осіб перебувають у важкому і вкрай важкому стані. Більшість постраждалих отримали вогнепальні поранення.

Терориста затримала поліція, коли він виходив зі школи. Пізніше він розповів, що навчився робити бомби в інтернеті. Також Ільназ заявив, що всіх ненавидить, відмовляється від своїх батьків і пригрозив убити свою матір.

Також на допиті злочинець сказав: "Я народився Богом. Просто усвідомив я це, не відразу, місяці два тому. Я сам, мені ніхто не говорив про це".


Тиха миша

Шкільні вчителі Галявієва охарактеризували його як безконфліктного трієчника-одиночку і відзначили, що до батьківських зборів приходив тільки його батько.

Коментуючи те, що трапилося, батько Ільназа Рінат Галявієв, розповів каналу Baza, що його син був самим звичайним, не висловлював якихось негативних думок і настроїв.

Педагоги ТИСБИ, з якого відрахували Галявієва, також описали його як охайного, ввічливого і неконфліктного хлопця.

Ректор навчального закладу Неллі Прус розповіла виданню Mash:

"Тиха миша. Три роки просидів абсолютно спокійно. Охайний, ввічливий. Ні з ким не дружив особливо. З січня він перестав ходити на заняття, в результаті не склав держіспити, не захистив практику. Ви не уявляєте, наскільки він тихий і спокійний був".

Відомо, що Ільназ Галявієв не перебував в "групах смерті" або екстремістських угрупованнях в соцмережах.

Батьки в паніці

Влада Казані уточнили, що гімназію № 175, в якій сталася трагедія, охороняла тільки вахтерка, бо у школи в минулому були борги перед приватною охоронним підприємством. Директор ПОП "Сфінкс" Джаудат Хайруллін зізнався, що три роки тому у школи утворився борг перед охоронним підприємством, хоча батьки справно здавали гроші. Керівництво ПОП отримало гроші через суд і розірвало договір.

Через короткий час після теракту на телефон 112 обрушилися дзвінки зі скаргами на відсутність охорони в школах Казані. Перелякані батьки просили, щоб поліцейські організували охорону навчальних закладів.

12 травня в Татарстані оголошено днем жалоби. У школах скасували заняття, президент Татарстану доручив перевірити безпеку в навчальних закладах республіки. Також перевірять всіх власників зброї. Сім'ям загиблих виплатять по 1 млн рублів.

Нагадаємо, раніше ми публікували кадри, на яких видно, як школярі вистрибують з вікон в надії врятуватися. Також можна почути звуки пострілів і вибуху.