RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У Білорусі заблокували найбільший інтернет-портал: фото, відео і всі подробиці

У Білорусі заблоковано сайт найбільшого інформаційного порталу Tut.by. У приміщенні редакції, а також в будинках у співробітників проводять обшуки співробітники Департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю.

Про це повідомляє місцеве видання "Наша Ніва".

У вівторок, 18 травня, силовики прийшли з обшуком редакцію Тut.by в Мінську, а також додому до головного редактора видання Марини Золотової і ще кількох журналістів, зокрема, до Олени Толкачової, яка відома тим, що висвітлювала протести після виборів у 2020 році і в вересні її було затримано.


Співробітники ДФР прийшли й у регіональні офіси Tut.by. Повідомляється також про затримання журналістів і фотографів, які приїхали до редакції.

У департаменті фінансових розслідувань пізніше повідомили, що обшуки пов'язані з порушенням кримінальної справи щодо "посадових осіб" юридичної особи "Тут Бай Медіа" за статтею про ухиляння від податків в особливо великому розмірі. Видавців сайту звинувачують в тому, що підприємство стала резидентом білоруського Парку високих технологій, завдяки чому користувався податковими пільгами, але при цьому отримувало виручку, "не обумовлену діяльністю, дозволеною для резидентів".

У ДФР заявили, що пов'язана з сайтом юридична особа "необгрунтовано" користувалася пільгами і завдала великої фінансових збитків державі.

Пізніше міністерство інформації Білорусі прийняло рішення про блокування доступу до сайту через публікацію матеріалів з "інформацією від імені незареєстрованої фонду BYSOL". Зараз сайт недоступний.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тіхановська записала звернення, в якому назвала те, що відбувається навколо порталу Tut.by "умисним вбивством" ЗМІ і сказала, що обговорює "розгром" видання з представниками ЄС.

Tut.by - одне з небагатьох незалежних ЗМІ в Білорусі, яке висвітлювало протести проти режиму Олександра Лукашенка влітку минулого року. У вересні видання було тимчасово позбавлена акредитації за позовом міністерства інформації, його публікації нібито завдавали шкоди державним інтересам.

Тим часом в Білорусі запустили флешмоб солідарності з Тut.by, публікуючи на спеціальній сторінці в мережі свої фото та відео з підтримкою свободи слова.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Білорусі правоохоронці затримали молодого хлопця через коробку з-під телевізора в біло-червоно-білому кольорі, яка стояла на підвіконні на балконі його квартири.