RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

"Ви сталінська трійка, а не суд": в Білорусі винесли вирок сміливій супротивниці Лукашенка

У середу, 9 червня, суд в Бресті засудив Поліну Шарендо-Панасюк, яку соратники називають білоруської Жанною д'Арк, до двох років колонії.

Про це повідомляє TUT.BY.

У середу, 9 червня, суд в Бресті засудив білоруську активістку Поліну Шарендо-Панасюк до двох років колонії загального режиму.

"Сталінська трійка, польова жандармерія, але ви - не суд", - заявила підсудна в судовому засіданні.

Білоруська активістка Поліна Шарендо-Панасюк разом з чоловіком бере участь в суспільно-політичному житті, протестуючи проти дій Олександра Лукашенка. Соратники називають її білоруської Жанною д'Арк. За інформацією DW, проти подружжя Шарендо неодноразово порушувалися адміністративні та кримінальні справи.

Поліна Шарендо-Панасюк понад шість місяців перебуває під вартою за звинуваченням в "образі президента", "образі представників влади", а також в загрозі застосувати насильство щодо співробітника міліції.

3 січня 2021 року у квартирі подружжя Шарендо був обшук, після якого Поліну забрали до ізолятора тимчасового утримання, звідки перевели в СІЗО. Формальним приводом для обшуку послужив ролик з інтернету, на якому активістка нібито ображала працівників міліції.

Як потерпілі в суді проходили відразу сім співробітників міліції. За їх словами, одному з них Поліна плюнула в обличчя, з іншого силовика зривала маску, подряпавши при цьому йому ніс. В результаті до звинувачення в образі Олександра Лукашенко і правоохоронців, додалася загроза застосування насильства.

Чоловік Поліни Андрій Шарендо вважає, що для здоров'я і життя його дружини існує реальна загроза. В ув'язненні вона неодноразово побувала в карцері та була позбавлена необхідних медикаментів.

На думку Андрія Шарендо небезпека загрожує не тільки його дружині, а й дітям. Співробітники органів опіки намагалися визнати сім'ю "проблемної", а двох неповнолітніх дітей - "такими, що знаходяться в соціально небезпечному положенні".

Раніше на білоруському телеканалі заявили, що "Київ і велика частина України, за винятком Донбасу, знаходиться під окупацією Заходу".