RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Білорусі під час рейду по квартирах застрелили співробітника КДБ: момент потрапив на відео

У столиці Білорусі Мінську, у вівторок, 28 вересня, програміст IT-компанії EPAM Systems Андрій Зельцер застрелив з рушниці співробітника Комітету держбезпеки (КДБ), який прийшов до нього в складі групи в рамках "спецзаходів з пошуку осіб, причетних до терористичної діяльності" .

Про це повідомив КДБ республіки на своєму сайті.

"В одній з квартир житлового будинку по співробітниках правоохоронних органів особливо небезпечним злочинцем з рушниці був відкритий вогонь на ураження, в результаті чого співробітник Комітету держбезпеки був смертельно поранений. Вогнем у відповідь злочинець був знищений. Співробітник від отриманих ран помер", - йдеться в повідомленні.

СК Білорусі порушив кримінальну справу за фактом вбивства співробітника КДБ. У мережі поширюється відео моменту його загибелі.

Як пише Telegram-канал Mash, білоруські ЗМІ повідомили, що стріляв в співробітника КДБ і був убитий програміст IT-компанії EPAM Systems Андрій Зельцер. "Спецоперація" - це рейд за адресами тих, хто підтримував торішні протести проти узурпації влади незаконним президентом Олександром Лукашенком. У серпні 2021 року Лукашенко назвав главу ради директорів EPAM Systems Аркадія Добкіна одним із спонсорів протестів.

У Instagram Зельцера знайшли фото двостволки, з якої він, ймовірно, і відстрілювався від рейду. Андрію було 32 роки. Крім білоруського, у нього було також громадянство США. Разом з дружиною вони жили в її квартирі і виховували малолітнього сина. Після вбивства чоловіка жінку затримали за підозрою в співучасті.

У Мінську до будівлі КДБ люди несуть квіти в пам'ять про загиблого в рейді співробітника. Відомо, що його звали Дмитро. Імовірно, його позивний - "Нірвана".

Як повідомляв "Апостроф", днями Лукашенко звинуватив Україну в створенні тренувальних таборів для втікачів із Білорусі.