RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Розмова із диктатором: з'явилося повне відео інтерв'ю Лукашенка для BBC

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, який відреагував на погрози Польщі закрити кордони, дав інтерв'ю журналісту ВВС Стіву Розенбергу, в якому заявив, що йому "наплювати", що думають про нього в Євросоюзі і розповів, коли сяде за стіл переговорів зі Світланою Тихановською.

"Апостроф" зібрав головні тези Лукашенка у цій розмові, головними темами якої була міграційна криза та легітимність президента Білорусі після виборів 2020 року.

Що сказав Лукашенко про мігрантів

За словами Лукашенка, існувала угода, яка передбачала, що ЄС профінансує будівництво у Білорусі пунктів для утримання біженців. Однак після запровадження санкцій проти Лукашенка це фінансування припинилося.

"І тоді я сказав: хлопці, санкції плюс ваша відмова від роботи з біженцями – до побачення. Чому я маю їх затримувати на кордоні, коли вони йдуть до Британії чи Німеччини? Створювати на кордоні табори? Тому я й сказав: я не триматиму їх на кордоні. І надалі не буду, якщо вони йтимуть через Білорусь. Але я їх сюди не кликав! І я не хочу, щоб вони йшли через Білорусь, відверто кажучи", - заявив Лукашенко.

Що сказав Лукашенко про свою легітимність

У відповідь на зауваження журналіста про те, що в ЄС Лукашенка не вважають президентом, він відповів грубістю.

"А мені начхати, що в Євросоюзі ви думаєте про президента Білорусі. Мене обирав не Євросоюз. Ви мене не визнаєте чверть століття. Ну і що?... Начхати, що про мене сьогодні думають в Англії, Штатах чи ЄС. Тому що весь світ побачив ваше обличчя ”, - сказав він.

Лукашенко додав, що Білорусь чудово обійдеться без заходу.

"Те, що нам треба продати – ми в ЄС мало що продавали – ми продамо, незважаючи на ваші санкції. Ми співпрацюємо з іншими країнами – величезними країнами", – заявив він.

Що сказав Лукашенко про переговори з опозицією

"Щойно Путін з Навальним сядуть за стіл переговорів, я миттєво зі Світланою (Тихановською, - "Апостроф") почну вести переговори ", - сказав він.

Втім, на його думку, цього ніколи не станеться.

"Для мене Навальний - це продажна людина. І Путін з ним ніколи не сяде за стіл переговорів. Він не опозиціонер для Путіна, він зрадник інтересів Росії ", - заявив Лукашенко.

Що сказав Лукашенко про майбутню Союзну державу

Він заявив, що Союзна держава не матиме єдиного президента.

"Коли ви (Великобританія, - Апостроф) з американцями будуєте союз, не йдеться про те, що у вас не буде королеви і парламенту. Так і ми, формуючи свій союз із середини 90-х, чітко визначалися, що це будуть дві країни , які збудують союз, який буде потужнішим, ніж унітарна держава", - сказав Лукашенко.

Як повідомляв "Апостроф", Лукашенко також у цьому інтерв'ю пригрозив "вирізати" всіх "мерзотників, яких ви фінансували".