RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Білоруси масово тікають із країни: не хочуть воювати за Путіна в Україні

З Білорусі щодня вирушають повні автобуси громадян, які не бажають воювати в Україні на боці російських військ.

Про це повідомляє агентство Delfi.

Паніка серед чоловіків почалася після того, як у соцмережах з'явилася інформація про оголошення незабаром загального призову. На КПП Медінінкай, як зазначають журналісти, збільшилася кількість охочих чоловіків залишити Білорусь.

Один із білорусів повідомив, що щоденно державний кордон перетинають переповнені автобуси. Цю інформацію підтверджують і литовські прикордонники.

"Щодо прикордонного переходу Медінінкай, то за день було близько 200 осіб. В останні дні спостерігається збільшення приблизно на 30%", - повідомив керівник відділу прикордонного контролю Вільнюської прикордонної служби Гедрюс Маткявічюс.

Побоюючись відправки до України, чоловіки масово намагаються оформити собі візи сусідніх Польщі та Литви. Деяким громадянам вдається навіть дістатися Кавказу.

Відмовляються воювати на території України не лише молоді громадяни, а й білоруси похилого віку. Співрозмовник журналістів Андрій не розуміє, навіщо йому стріляти у росіян чи українців.

Щоб уникнути проблем від влади, білоруські іммігранти намагаються офіційно влаштуватися на роботу в країнах Євросоюзу. Така процедура, за словами співрозмовників, звільняє чоловіків від зобов'язання вступати до лав армії та вирушати на війну в Україну.

Читайте також матеріал "Апострофа": Втеча в кущі: чому Лукашенко боїться України?