RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Загроза не тільки для України: Білорусь закупила у Росії партію "Іскандерів" і вироблятиме ракети до них

Білорусь на чолі із самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком купила в країни-терориста РФ ракетні комплекси "Іскандер" та планує виготовити до них боєприпаси впродовж поточного року, що додає ризиків для України та країн ЄС, з якими межує Білорусь.

Читайте також: Доля Лукашенка та майбутнє Білорусі в руках у Зеленського – білоруський дипломат

Про це повідомили в пресслужбі Лукашенка та в білоруських телеграм-каналах.

Лукашенко під час зустрічі із губернатором Нижегородської області РФ Нікітіним заявив, що Білорусь придбала в країни-агресора Росії ракетні комплекси "Іскандер" та зенітні ракетні комплекси С-400 для озброєння власної армії, наголошуючи, що "принаймні неприйнятний збиток ця зброя може завдати колосальний". Також самопроголошений президент РБ хоче самостійно будувати ракети, однак, звичайно ж, під наглядом Путіна.

"З Путіним обговорювали проблему ракетобудування. Допоможуть нам довести до ладу нові ракети, які ми створюємо. Ми значно просунулися, але з росіянами швидше створимо нормальну ракету – компетенцій у них більше. Ми й самі її зробимо, але для цього треба буде понад рік. А якщо розумна людина прийде і підкаже, що ми не так робимо, то до кінця цього року отримаємо ракету типу "Іскандер". Дуже гарна зброя", - сказав Лукашенко.

За інформацією проєкту "Беларускі Гаюн", не менше восьми зенітно-ракетних комплексів С-400 та "Іскандер" базуються на військовому аеродромі "Зябровка" Гомельського району, Гомельської області РБ. Також там розташовуються ЗРПК "Панцир", кілька видів РЛС та інша військова техніка.

"Можливо, що ця техніка залишиться не одна, а разом із російським екіпажем, який продовжуватиме її оперувати", - наголосили в проєкті.

Як відомо, ракетні удари по Україні впродовж повномасштабної війни наносяться, зокрема, з білоруської території. Водночас збільшення кількості російської військової техніки збільшує ризики для країн-членів ЄС, таких як Польща, Литва та Латвія, котрим країни-терорист Росія регулярно погрожує вторгненням та знищенням.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Білорусь продовжує стягувати військову техніку до кордонів України.