RU  UA

Промивають мізки кожному, починаючи з дітей: дипломат вказав на тривожну ситуацію у Білорусі

Російська пропаганда активно працює в Білорусі, намагаючись змінити ставлення суспільства до війни в Україні. Участь білоруських військових у наземній операції в Україні підтримують лише 3-6% респондентів, проте існує чимала група, яка схвалює дії російських окупантів на території нашої країни.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив керівник Народного антикризового управління Білорусі, білоруський дипломат Павло Латушко.

"Соціологія в Білорусі – практика дуже складна, бо говорити відверто люди бояться. Але лише близько 3-6% білорусів готові підтримати участь збройних сил Білорусі у наземній операції на території України. Тобто абсолютна переважна більшість виступає проти цього. Так, є достатньо велика група громадян, які підтримують дії російських збройних сил на території України. Але це та проблема, з якою ми стикаємося, і вона збільшуватиметься, якщо не будуть вжиті дії з боку, зокрема, наших партнерів", - зазначив дипломат.

За словами Латушка, росія прагне змінити думку білорусів про війну в Україні та отримати велику підтримку своїх дій у суспільстві.

"Йдеться про те, що завданням кремля на сьогоднішній день є зміна поглядів білорусів на цю війну і отримати максимальну громадську підтримку війни росії на території України. Так зване промивання мізків. І ось це промивання мізків здійснюється російською пропагандою на території Білорусі з використанням і зашкварених білоруських пропагандистів. Фактично, тут уже кордонів немає. Білорусь перебуває у стані збройної окупації, але вона перебуває і у стані інформаційної окупації", - пояснив експерт.

Наразі над переконанням білорусів у правоті росіян працює вся ідеологічна машина Лукашенка.

"Ми знаходимося під парасолькою російської пропаганди, і вони роблять все, щоб переконати білорусів у правоті своїх дій. Лукашенко цьому активно підігрує. Тобто доти, доки в Білорусі буде ця система, вона робитиме все, щоб зробити з країни Північну Білорусь або Північну Корею в центрі Європи. Вся ідеологічна машина та підтримка Лукашенка тільки на це працюватиме. До речі, прикладом цього є й остання зустріч із піонерами Лукашенка. Він каже, що патріотизм полягає у тому, щоб у Білорусі були піонери, комсомольці", - продовжив Латушко.

Пропаганда працює навіть у дитячих садках. Більше того, людей переконують, що Україна довго планувала окупувати територію двох областей Білорусі.

"У нас у дитячих садках починають Леніна вивчати, у нас вивчають героїв росії, які загинули на території України. Тобто у всьому винна Україна, в Україні немає керівництва самостійного, воно підпорядковане Заходу. Дійшли до того, що минулого тижня вийшов репортаж у головних новинах про те, що Україна вже багато років планує окупувати Брестську та Гомельську область. Тобто ви уявляєте, який потік брехні та фальші йде щодо України. Пан Савіних – представник комітету з міжнародних справ, який раніше заявив про те, що Крим – це територія Росії – прямо заявляє про те, що Україна має здатися і капітулювати. Такий наратив просто масово ллється зі всіх можливих ЗМІ пропаганди", - підсумував дипломат.