RU  UA

Лукашенко – стріляний горобець: у Білорусі чітко відповіли про вторгнення в Україну

Активізація білоруської армії поблизу українського кордону є жестом у бік російської федерації. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко не наважиться на вторгнення в Україну, але може нервувати сусідню країну задля росії.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовий аналітик із Білорусі Олександр Алесін.

"Я думаю, тут є певний жест у бік російської федерації. Навряд чи ці навчання можуть перерости в наступальну операцію, але понервувати сусіда, тобто Україну, – я думаю, ціль така теж є. Для того, щоб Україна якомога більше своїх військ зосередила на кордоні з Білоруссю, і ці війська не могли брати участь в операції на Донбасі.Так пишуть російські експерти - їм увесь час хочеться, щоб Білорусь прямо брала участь у бойових діях на території України. Ну їм так хочеться. Вони і провокаційні заяви роблять, і матеріали публікують у ЗМІ", - пояснив експерт.

За словами Алесіна, Лукашенко розуміє, що втратить залишки авторитету в очах білорусів та міжнародної спільноти, якщо країна вступить у війну проти України.

"Як мені здається, Лукашенко – старий, стріляний горобець. Він розуміє, що нічого корисного від вторгнення в Україну він отримати не може, крім, так би мовити, втрати залишків авторитету у міжнародної спільноти та своїх громадян і втрат. Тому він всіляко чинитиме опір. Він робитиме все, зображуючи військову активність, але на вторгнення в Україну він не наважиться", - додав Алесін.

Наразі Лукашенко зосереджений на виправленні економічної ситуації у Білорусі. Він зображує військову активність на кордоні з Україною, щоби отримати більше вигоди від росії.

"Ситуація з експортом у Білорусі дуже непроста: експорт калійних добрив скоротився, нафтопродуктів – скоротився. У перспективі маячить скорочення надходжень до держбюджету. А це зарплата вчителів, бюджетників, тих самих військових та КДБістів. Тому, звичайно, для нього зараз найголовніше – це економічні питання. Він хоче якнайбільше отримати вигоди від російської федерації. Тому він зображує військову активність", - резюмував експерт.