RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Вперше за 100 років: Росія оголосила дефолт суверенного боргу

Країна-терорист Росія оголосила про дефолт по зовнішньому боргу, після того як у неділю, 26 червня, не виплатила відсотки в розмірі 100 млн доларів. Це стало наслідком ефективної дії західних санкцій проти РФ.

Про це повідомили в Bloomberg.

Санкції проти Росія та перекриття останніх лазівок у них закрили шляхи платежів закордонним кредиторам. Хоч РФ заперечує дефолт, посилаючись на наявність коштів від продажу енергоносіїв, які попри війну й досі активно купують на мільярди доларів щодня, а звинувачує в усьому європейські санкції та хоче перейти на обслуговування непогашеного суверенного боргу на 40 млрд доларів у рублях.

Загалом це чергова ознака швидкого переходу Росії до економічного, фінансового та політичного ізгоя. З початку її повномасштабного вторгнення в Україну національні єврооблігації - проблемні, валютні резерви центрального банку - заморожені, а найбільші банки РФ - відірвані від фінансової системи.

Разом з тим нинішній дефолт має більше символічне значення, аніж реальний вплив на життя росіян, оскільки завдяки західним санкціям російська економіка уже під впливом інфляції та економічним скороченням.

Водночас міністр фінансів РФ Сілуанов назвав ситуацію "фарсом" та знову погрожував "прямим конфліктом", якщо кредитори вимагатимуть дипломатичних активів та визнання дефолту через суд.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що країни G7 домовилися про запровадження заборони на імпорт нового золота з Росії.