RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Росії потрібне свіже "гарматне м'ясо": мешканців Придністров'я звуть до армії РФ

У підконтрольному Росії Придністров'я, яке на міжнародній арені продовжує вважатися частиною Молдови, проводиться широка агітація за вступ на контрактну службу до лав російської армії.

Про це повідомило у Telegram Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

За даними розвідки, на території т.зв. "Придністровська Молдавська Республіка" агітує місцевих жителів вступати до лав ОГРВ (Оперативна група російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова - "Апостроф"). Оголошення публікуються у місцевих ЗМІ, поширюються поштовими скриньками та розміщені у місцях загального користування.

При зверненні до центрів зайнятості чоловіків, насамперед пропонують військову службу за контрактом. Також агітацію проводять на виробничих та сільськогосподарських підприємствах шляхом проведення "громадських зборів".

Крім того повідомляється про випадки тиску на військовослужбовців строкової служби т.зв. "армії" Придністров'я. У той же час районний військкомат у Тирасполі ("столиця" Придністров'я - "Апостроф") розпочав призов на військову службу громадян, які закінчили військову кафедру у ВНЗ та зараховані до запасу з присвоєнням офіцерського звання.

Оперативна група російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова є прямою правонаступницею 14-ї російської (до цього - радянської) армії. У 1992-му році, через рік після розпаду СРСР, російські військові брали участь у бойових діях проти регулярних молдовських військ на боці придністровських сепаратистів. Тоді загинуло понад 1000 осіб (переважно мирних жителів), майже 5 тисяч отримали поранення.

Нагадаємо, Росія намагається розгойдати ситуацію на невизнаній території Молдови. Традиційно у всьому звинувачує Україну. На думку західних експертів, Росія може напасти на Молдову, спробувавши приєднати невизнану "ПМР" до Росії. Таким чином, Кремль спробує відкрити новий фронт проти України.