RU  UA

В нас є дуже важливий запобіжник: експерт пояснив, чи втрутиться Білорусь у війну

Білоруські військові не стануть втручатися у війну проти України на боці росії. Лукашенко не віддасть жодного солдата, оскільки саме на силовому блоці тримається його трон.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив військовий експерт Олег Жданов.

"Я так розумію, що ці 13 тисяч – це всі, хто з першого дня війни підписали контракт зі збройними силами росії – тобто пішли у російські найманці. Я не думаю, що Лукашенко сьогодні готовий офіційно засвітити своїх військовослужбовців у лавах збройних сил росії або взагалі засвітити офіційно військовослужбовців збройних сил Білорусі на території України, воюючими проти України. В перші тижні війни були окремі випадки, коли ми зустрічали і військових, і техніку з розпізнавальними знаками білоруської армії. Але вона дуже швидко зникла з території України разом із цими військовослужбовцями. Я не думаю, що Лукашенко на сьогодні наважиться на це", - пояснив експерт.

За словами Жданова, в Білорусі проводять заходи прихованої мобілізації. Людей агітують, ті підписують контракт, і їх відправляють в лави збройних сил росії для війни в Україні.

"Вчора, до речі, закінчився перший етап навчань з силами спеціальних операцій Республіки Білорусь. Я так розумію, з сьогоднішнього дня почнеться другий етап навчань, і там дійсно можуть бути залучені іноземці. Провокація цілком можлива, але я не думаю, що це може спрацювати, тому що сам Лукашенко налаштований на те, зоб не брати участь у війні. Поки що ми не бачимо його особливого бажання втрутитися в цю війну зі своїми збройними силами. Тому я думаю, що його небажання – наш головний запобіжник на сьогоднішній день стосовно втручання Білорусі на боці росіїу війну проти України", - зазначив фахівець.

Якщо армія Білорусі втрутиться в війну на боці росії, то вона перейде в підпорядкування російському генштабу. Тоді Лукашенко повністю втратить головний стовп, на якому тримається його влада.

"Я трошки поясню, чому Лукашенко так впираєтсья. Справа в тому, що на цих навчаннях в січні "Союзна рішучість", з яких потім пішла агресія російської федерації проти України, тема була "Відпрацювання питань управління силами безпеки Союзної держави". Нюанс полягає в тому, що як тільки Лукашенко віддає наказ "Вперед!", його збройні сили переходять в підпорядкування генерального штабу російської федерації як єдині збройні сили Союзної держави. І він залишається взагалі без нічого. Це головний стовп, на якому стоїть трон, на якому сидить Лукашенко. Він жодного солдата чинної армії нікуди не віддасть. Згадайте, як він відреагував на пропозицію путіна в Таджикістані надіслати на азербайджанський кордон контингент білоруської армії замість російської 201-ї бази. Він сказав, що білоруська армія буде на території Білорусі і буде захищати спину російської армії", - резюмував Жданов.