RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Дивовижна авантюра: експерти оцінили ймовірність застосування ядерної зброї в Україні

Загрозами щодо застосування ядерної зброї Путін прагне налякати Захід, щоб добитися від України припинення вогню – проте повністю виключати ймовірність його застосування не можна.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Так, час, який Путін намагається виграти своїми погрозами, він планує використати для переозброєння, чого не можна допустити. Однак, ISW не може передбачити, чи Путін застосує ядерну зброю і якщо так, то коли.

Загрози, які лунали останнім часом, не є принципово новими. У той же час, жодних дій з боку РФ, які свідчать про швидке застосування смертоносної зброї, також немає. Перетин противником встановлених Путіним "червоних ліній" в Україні досі не призводив до загрози застосування ядерної зброї.

Читайте також: Як Росію позбавлять ядерного статусу: експерт дав чітку відповідь

"Путін, швидше за все, застосує ядерну зброю, якщо вважатиме, що вона не спричинить прямого військового втручання Заходу з використанням звичайних озброєнь, і якщо, за його оцінкою, вона відіграє вирішальну роль у війні з Україною", - йдеться у повідомленні ISW .

В Інституті також прокоментували прагнення Путіна до переговорів – ймовірно, він вважає, що не може виграти цю війну тими силами, що в нього зараз є, тому намагається всіляко заморозити конфлікт і виграти час для перегрупування.

Загадкою залишається те, якими індикаторами керуватиметься президент РФ, оцінюючи успіх двох своїх головних зусиль щодо "порятунку" ситуації в Україні, а саме: відновлення власних сил та спроби зламати рішучість Заходу через економічний тиск. За прогнозами експертів, в обох випадках він, швидше за все, зазнає невдачі. Однак Путіну може знадобитися більше часу, щоб побачити її наслідки, перш ніж ухвалити рішення про те, що робити далі.

У кращому разі Путін міг би сподіватися, що тактична ядерна ескалація викличе заморожування нинішніх фронтових ліній. Це була б дивовижна авантюра, враховуючи ціну, яку він заплатить, якщо НАТО втрутиться та відповість.

Раніше ми писали, в якому разі Росія завдасть ядерного удару по Україні.