RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Любитель ракетних ударів: чому Суровікіна призначили командувачем військ РФ в Україні і що це дасть

Командувачем Об'єднаного угруповання військ РФ в Україні призначено генерала Сергія Суровікіна, кар'єру якого британська розвідка називала повною "звинувачень у корупції та жорстокості".

Про це пише видання "Новое время".

Генерал армії Сергій Суровікін – біографія російського офіцера

Сергій Суровікін прославився після 1991 року, коли під час путчу ДКНС командував колоною БМП Таманської дивізії, яка зіткнулася із соратниками Бориса Єльцина. Тодішній офіцер вимагав поступитися дорогою важкій техніці, після чого пролунали попереджувальні постріли, а у військових почали кидати каміння та пляшки.

Читайте також: Платять життям та посадами: британська розвідка розповіла, як Путін карає генералів за провал війни в Україні

Підсумок протистояння з протестувальниками - загинули троє людей серед демонстрантів. Сергій Суровікін провів сім місяців у слідчому ізоляторі Матроська тиша, але врешті-решт звинувачення з нього зняли на підставі того, що він "виконував наказ".

Перші звинувачення у скоєнні військових злочинів почали надходити на адресу офіцера після інтервенції до Чечні. Підопічних Сергія Суровікіна з 42-ї гвардійської мотострілецької дивізії звинувачували у мародерстві та побитті мирних жителів.

Змінивши кілька посад у міністерстві оборони, у березні 2017 року офіцер очолив російське авіаційне угруповання у Сирії. Під командуванням Суровікіна авіація РФ бомбардувала міста, які перебували під контролем опозиції. Під час сирійської кампанії підлеглих російського генерала також звинувачували у порушенні прав людини – у бомбардуваннях хімічною зброєю та авіаударах по лікарнях. Після операції у Сирійській Республіці Сергій Суровікін отримав від Путіна звання Героя Росії.

Після окупації Криму генерал мав участь до перекидання російських військовослужбовців на Донбас. Після початку повномасштабного вторгнення Суровікін став одним із фігурантів кримінальних проваджень, розпочатих в Україні, через удари авіації по цивільних об'єктах та загибель мирних жителів.

Генерала російської армії також називають прихильником масованих ракетних ударів по інфраструктурі, зокрема цивільної, оскільки у топ-офіцера, як стверджують росЗМІ, немає сентиментів. У червні Суровікін став командувачем південного угруповання військ РФ, яке вело наступальні дії в районі Золотого і Горського.

Призначення Сергія Суровікіна – що очікувати Україні від генерала армії

Військовий оглядач Денис Попович в ефірі "Радіо НВ" наголосив, що Кремль, призначаючи Сергія Суровікіна на таку посаду, намагається уніфікувати командування своїми силами та виправити свої системні провали, які були допущені протягом останніх тижнів.

"Ми про нього чули у зв'язку з тим, що він командував військами, що наступали на Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне навесні-літом, а після цього він був призначений, оскільки має більш-менш "позитивний кейс" на території України. Таки ми пам'ятаємо, що ці міста були захоплені і таким чином ця людина в очах кремлівського керівництва має (певна репутація - ред.)" , - продовжив Попович в ефірі радіостанції.

Призначаючи Сергія Суровікіна на посаду командувача Об'єднаного угрупування військ, Москва здійснює першу спробу поставити єдиного командувача силами окупантів. Водночас, як зазначає Попович, провали ЗС РФ на передовій не залежать від призначення якогось офіцера, оскільки вони мають системний характер.

Раніше ми розповідали, що Путін звільнив командувача Західного військового округу після кількох провалів ЗС РФ на Лиманському напрямі.