RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Росії зняли з посади командувача ЦВО: що відомо

За попередньою інформацією, в Росії зняли з посади командувача ЦВО (Центральний військовий округ) Збройних сил РФ, володаря звання "Герой Росії", генерал-полковника Олександра Лапіна, на адресу якого виступив зі звинуваченнями після звільнення Лимана голова проросійської адміністрації Чечні Рамзан Кадиров.

Про це повідомляє російський воєнкор, пропагандист Юрій Котенок на своєму каналі в Telegram.

"За попередніми даними, командувача угрупуванням російських військ "Центр" у ЦВО Олександра Лапіна знято з посади", - написав він.

Читайте також: Путін звільнив командувача Західного військового округу: що відомо

Олександр Лапін після розгрому російських військ під Сватовим погрожував мобілізованим зброєю.

Так, у середині жовтня мобілізовані росіяни з Москви та Підмосков'я відступили зі своїх позицій на Луганщині, де їх кинули під обстрілами з іржавою зброєю, без зв'язку та командування. Вони дісталися Сватова, де Лапін приставив пістолет до голови мобілізованого 26-річного лейтенанта Дмитра Воднєва, який вивів свою роту з-під обстрілу. Генерал-полковник вимагав повернутися на передову.

Після чого Воднєва забрала охорона Лапіна, що складалася з п'яти-шести осіб. Один із мобілізованих припустив, що там його побили, але він так і не погодився "так вчинити" зі своєю ротою, відмовившись везти їх на передову.

Як розповідає "Медиазона", потім охорона Лапіна помітила в небі безпілотник, і офіцери швидко покинули місто, залишивши мобілізованих під відкритим неба без їжі, води та спальників. Їх все ж таки перевезли незабаром до Білгородської області, де вони відмовляються повертатися назад. Воднєва два тижні тримають під замком у комендатурі у Валуйках, але офіційно звинувачень лейтенанту не висували.

Батько Воднєва повідомив "Медиазоне", що його 26-річний син не служив, хоч і рік працював оперуповноваженим ФСБ "у напрямку України", після чого став звукорежисером. Батько звернувся до військової прокуратури, наполягаючи, що Дмитро не відмовляється воювати, просто не хоче залишатися під командуванням офіцерів, які йому погрожували.

За словами батька лейтенанта, сину зв'язали руки, кинули на землю, він вислухав від Лапіна, що "прокляті він та його родина" та погрози, що знущання над ним буде записано для демонстрації в школах.

Нагадаємо, генерал російської окупаційної армії, командувач Центрального військового округу Олександр Лапін нагородив "орденом мужності" свого сина - командувача 1-го гвардійського танкового полку Дениса Лапіна.