RU  UA

Ігри силовиків: що означають нові призначення Герасимова та Суровікіна

У середу, 11 січня, міністр оборони країни-агресора Росії Сергій Шойгу замінив командувача окупаційних військ в Україні - замість Сергія Суровікіна командувача ПКС Росії, якого називали "генерал-армагеддон", було призначено Валерія Герасимова, начальника Генерального штабу ЗС РФ.

Про те, які це матиме наслідки, в ефірі Апостроф ТV розповів російський юрист, блогер та громадський діяч Марк Фейгін.

За його словами, ці перестановки говорять про те, що Шойгу та Герасимов зуміли вийти з опали та повернути свої позиції.

Читайте також: Ракетні удари по енергооб'єктах: у чому полягає стратегія Суровікіна у війні проти України

"Апарат зробив свою справу, він виграв протистояння з різними не конвенційними елементами типу Пригожина і Кадирова, це вже однозначно. І тепер вони підкорятимуться командувачу так званої "спецоперації", а я думаю, що Герасимов скористається можливістю, щоб поставити перед ПВК "Вагнер" нездійсненні завдання. Але я думаю, що це суто апаратна гра: вони якось переконали Путіна - а саме з ним усе узгоджувалося - у тому, що треба повернути ситуацію до централізованого керівництва, дисципліни та поваги до начальства. А Путін як завжди на розводці одним пообіцяв одне, а в результаті відіграв усе у зворотний бік", - зазначив Фейгін.

Експерт не побачив у цій перестановці якихось суттєвих змін на полі бою.

"Зверніть увагу, сьогодні ще було повідомлення, виступив Конашенков і сказав, що Соледара ще не взято. Це всупереч заявам Пригожина, що місто вже практично зовсім їх. І це - явний удар у бік цих парамілітарних, які не підкоряються єдиному командуванню утворень, зокрема, ПВК "Вагнер". І я думаю, що генералітет відновлює своє становище", - наголосив Фейгін.

Водночас найманцям з ПВК "Вагнер", підконтрольних Євгену Пригожину, важко ужитися з Герасимовим.

"Ви пам'ятаєте історію, коли пригожинські "контрактники" називали Герасимова п******м? І Пригожин підтвердив, що це його найманці це сказали, що вони правда так вважають. А як вони тепер його називатимуть, звертаючись до нього тепер як до командувача "спецоперації", а не тільки як до голови Генштабу? І як Герасимов поводитиметься стосовно цих "вагнерівців", яких тепер явно знайдуть і невідомо, що з ними зроблять. Такі речі не прощаються", - резюмував Фейгін.

Раніше "Апостроф" публікував реакцію мереж на кадрові перестановки Герасимова та Суровікіна.