RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Ракетні удари по енергооб'єктах: у чому полягає стратегія Суровікіна у війні проти України

Стратегія нового командувача російської армії на війні в Україні Сергія Суровікіна, якого призначили 8 жовтня, полягає в тому, щоб завдати якомога більшої шкоди українській державі, стомити та залякати громадян, а також переключити увагу ЗСУ та влади на захист неба, сповільнивши контрнаступ. Це отримає певний результат.

Про це розповів австрійський військовий експерт Том Купер у своїй колонці на сайті medium.com.

Читайте також: Суровікін може розпочати килимові бомбардування: військовий експерт оцінив ситуацію в Україні та РФ

Подібну стратегію Суровікін випробував у Сирії у період 2015-2017 років. До неї входить: робити неможливим нормальне управління країною для уряду України, зробити нестерпним життя громадян, оскільки це може потенційно деморалізувати ЗСУ на фронті.

"А це останнє особливо важливо з огляду на те, що а) росіяни за вісім місяців так і не змогли зупинити потік західної зброї та боєприпасів в Україні, а також б) росіянам вкрай важливо виграти час для поповнення втрат у своїх військах", - уточнив Купер.

Також терор української енергетики нібито може допомогти виграти час, доки вестимуться відновлювальні роботи над цими об'єктами, а також вирішуватимуться проблеми з економікою та логістикою. За задумом окупантів, це допоможе відстрочити чи сповільнити наступну контратаку від ЗСУ, доки готуються до бою мобілізовані резервісти.

За словами експерта, терор ракетами та дронами-камікадзе при нестачі ППО змушує українську авіацію – МіГ-29 та Су-27 – підніматися у повітряний простір для їхнього перехоплення, замість виконання завдань щодо підтримки контрнаступальних дій нашої армії на фронті.

"Коли українські перехоплювачі зайняті вильотами на перехоплення, вони не можуть завдавати ударів з AGM-88 HARM по російському ППО, як вони це робили у вересні в районі Херсона (і то досить успішно: повідомляли про 30 потраплянь до "Буків", "Панцир" і С-300). Крім того, коли українські перехоплювачі зайняті пошуком і відстрілом крилатих ракет, що наближаються, вони піддаються російським перехоплювачам і ракетам "земля-повітря" великої дальності", - пояснив Купер.

На його думку, саме через подібні вильоти нещодавно на Полтавщині українська армія втратила, за різними даними, один чи два свої літаки.

"Загалом можна не сумніватися, що результат ракетного наступу Суровікіна матиме прямий вплив на розвиток подій на полі бою. Чим довше це продовжуватиметься, чим довше Росія буде здатна підтримувати ці дії, тим більші збитки зазнають України. Чим більше збитків Україні, тим більше більше часу знадобиться ЗСУ, щоб проводити контрнаступ... і тим довше триватиме війна, в якій буде ще більше страждань серед мирного населення", – резюмував військовий експерт.

Нагадаємо, Інститут досліджень глобальних загроз і демократії Роберта Лансінга (RLI) писав, що російський генерал Сергій Суровікін практично відразу змінив тактику "спеціальної військової операції", завдавши масового ракетного удару по мирних цілях та об'єктах критичної інфраструктури. Експерти прогнозують, як це вплине на перебіг війни.