RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

"Вагнер" по-білоруськи: у Лукашенка створюють ПВК для відправки в Україну

Приватне охоронне підприємство з Білорусі "ГардСервіс", якому самопроголошений президент Олександр Лукашенко дозволив мати та застосовувати вогнепальну зброю, значно збільшило чисельність співробітників і, можливо, готується до участі у військових діях.

Про це, як пише DW, розповів представник Об'єднаного перехідного кабінету Світлани Тихановської з питань оборони та нацбезпеки Валерій Сахащик.

Персонал "ГардСервіс" вже кілька місяців перебуває на кількох білоруських полігонах, де їх тренують спецназівці.

Читайте також: 30 тисяч військових не вистачить: який мінімум потрібен Росії для серйозного удару з території Білорусі

Сахащик зазначив, що підготовка та набір кадрів тривають уже кілька місяців і персонал приватної компанії збільшили за рахунок офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів, які служили у силах спеціальних операцій та у спецпідрозділах силових відомств Білорусі. Загальна кількість їх може сягати понад тисячу осіб.

Він вважає, що співробітників "ГардСервіс" можуть використовувати як найманців російської приватної військової компанії "Вагнера" у диверсійно-розвідувальних групах та для штурмів.

Приватне охоронне підприємство "ГардСервіс" з'явилося у РБ у червні 2020 року, перед президентськими виборами, і тоді ж Олександр Лукашенко особистим указом дозволив його співробітникам використати зброю, а також спеціальні засоби та фізичну силу "у порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони".

Тоді в компанію набирали колишніх ветеранів силових структур, служби безпеки президента, спецназу, спеціальних підрозділів КДБ, МВС, Держприкордонкомітету, зараз же потрапити туди можуть лише "перевірені" люди.

Нагадаємо, що підрозділи російських та білоруських збройних сил у другій половині січня 2023 року мають намір провести спільні льотно-тактичні навчання.