RU  UA

30 тисяч військових не вистачить: який мінімум потрібен Росії для серйозного удару з території Білорусі

Вірогідність нападу російської армії на Україну з території Білорусі зараз дуже низька. Для цього Росії необхідно щонайменше 80-100 тисяч військових.

Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив військовий експерт Михайло Самусь.

Читайте також: Лукашенко обдурив Путіна: чи допоможуть Кремлю навчання в Білорусі

За словами експерта, у Білорусі останнім часом так і не збільшилася чисельність збройних сил Росії. За останній тиждень їх побільшало на 600-700, але сумарно на території Білорусі загалом 12-13 тисяч військових РФ.

"Цього абсолютно недостатньо для проведення наступальних дій, навіть в купі зі збройними силами Білорусі. Якщо ж говорити про якусь мінімальну цифру, яка буде означати, що росіяни вже ухвалили рішення про підготовку до цієї операції, то це десь 30 тисяч. Тоді зрозуміло, що просто так військо у 30 тисяч вони формувати не будуть. Але і цього мало, виходячи з будь-яких теорій співвідношення сил наступаючої сторони, та сторони, що обороняється", - зазначив Самусь.

Експерт наголосив, що, враховуючи дуже складні географічні умови на українсько-білоруському кордоні та те, що Україна провела величезну інженерну роботу зі зміцнення кордону, перетворивши її на оборонну лінію, на цьому напрямку потрібно мати мінімально 80-100 тисяч, щоб росіяни могли сподіватися на якесь просування.

"Я не кажу про успіх, адже лише наземного компонента мало. Їм треба завоювати небо, оскільки при організації такої операції з території Білорусі треба проводити багато десантних операцій з використанням авіаційної техніки. Без панування в повітрі цього неможливо зробити. А для того, щоб їм панувати в повітрі треба знищити нашу авіацію, ПІО, яке постійно посилюється. Тому імовірність проведення успішної такої операції постійно знижується", - вважає Самусь.

Як повідомляв "Апостроф", ніч на 7 січня на територію Білорусі прибув черговий потяг із російськими військовослужбовцями.