RU  UA

Білоруси не хочуть воювати: журналістка розповіла про перебіг мобілізації в країні

У Білорусі вже кілька місяців відбувається прихована мобілізація під виглядом військового обліку й перевірки даних, однак білоруське населення налаштоване проти участі у повномасштабній війні.

Про це в етері Апостроф TV розповіла білоруська журналістка Наталія Радіна.

За її словами, військовослужбовців, які відслужили строкову службу, наприклад, у частинах сил спеціальних операцій, викликають періодично на збори, а також їм заборонено виїжджати з Білорусі.

Читайте також: Поліський котел: які сюрпризи приготували українці на випадок відкриття білоруського фронту

"Абсолютна більшість білорусів не хочуть воювати у цій війні, і я не думаю, що у разі, якщо їх таки змусять шляхом шантажу, погроз, тиску піти в Україну, що вони там воюватимуть. Впевнена, що більшість перейде на бік України, здасться в полон", - сказала журналістка.

Також вона зазначили, що нинішня Білорусь - це полігон для навчання російських окупантів і плацдарм для окупаційного війська РФ, тому, доки на посаді президента перебуває нелегітимно обрана кремлівська маріонетка Лукашенко, завжди існує загроза нападу з білоруської території.

"З одного боку, як і раніше, не виключається можливість нападу на територію України з Білорусі. Йдеться про те, що, можливо, зараз це буде етап операції, що відволікає, але також можливий десант з Білорусі на територію України", - припустила Радіна.

Водночас журналістка зазначила, що білоруських військових можуть відправити не на штурм кордону України, а спрямувати на тимчасово окуповані українські території, зокрема в Мелітополь, Маріуполь і Бердянськ, тоді як російські окупанти спробують здійснити нову наступальну операцію.

Раніше "Апостроф" повідомляв, яким може бути новий наступ російського окупаційного війська у 2023 році.