RU  UA

​Що Лукашенко забув у Зімбабве: експерт вказав на цікаві деталі

У самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка є свої бізнес-інтереси у Зімбабве по видобутку золота та продажу білоруської техніки по завищеним цінам.

Про це в ефірі Апостроф TV повідомив головний редактор "Єврорадіо" Павло Свердлов.

"У зв'язці з ПВК "Вагнер" та росією ми нерідко чуємо про ЦАР, де найманці "Вагнера" тренуються, контролюють видобуток золота та заробляють на те, що потім роблять по усьому світу. Що саме там відбувається, ніхто не знає, тому що журналістів туди не пускають. Так от Зімбабве для Білорусі, це щось те саме, що й ЦАР для росії. Тим паче, що бізнес-схеми, які пов'язують Білорусь та Зімбабве, вже давно працюють. З цією країною пов'язаний один з гаманців Лукашенко – бізнесмен Олександр Зінгман, який забезпечує бізнес інтереси сім'ї білоруського президента", – сказав він.

За його словами, у Зімбабве високий рівень корупції та непрозора економіка, що дозволяє по-тихому займатися незаконними оборудками.

"Видобуток корисних копалин – це абсолютно тіньовий бік цього візиту. Білоруська техніка та спеціалісти працюють на видобутку золота у Зімбабве. А більш відкритий бік – це поставки автобусів, тракторів, пожежних машин по завищеним цінам, що підтримує білоруський бюджет", – пояснив журналіст.

Як писав "Апостроф", розвідка Сполучених Штатів не отримала підтверджень планів чи готовності білоруських Збройних сил вторгнутися на територію України, однак американці занепокоєні спільними військовими навчаннями країни-терористки Росію та Білорусі.