RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Путін вирішив заборонити іноземні слова в Росії: у чому суть

У Росії більшість іноземних слів опинилися поза законом. Документ про заборону їх використання у певних сферах підписав президент РФ Володимир Путін.

Про це свідчить документ на російському "Офіційному порталі правової інформації".

Читайте також: Пропагандист РФ запропонував заборонити українську мову у школах: відео

Відповідно до опублікованого закону, тепер в країні неприпустиме використання іншомовних слів у російській мові. Виняток буде тільки для тих слів, які неможливо замінити, згідно нормативних словників.

Примітно, що в законі прописана також відповідна вимога і щодо нецензурних слів.

"Під час використання російської мови... не допускається вживання слів та виразів, що не відповідають нормам сучасної російської літературної мови (у тому числі нецензурної лайки), за винятком іноземних слів, які не мають загальновживаних аналогів у російській мові та перелік яких міститься в нормативних словниках", – наголошується у законі.

Росіяни очікують, що закон удосконалить механізми забезпечення статусу російської як державної на всій території країни. Зокрема, за дотриманням норм російської мови чиновниками здійснюватимуть контроль.

Документ також запроваджує поняття: нормативні словники, нормативні граматики та нормативні довідники, що фіксують норми сучасної мови.

Державна дума РФ ухвалила законопроєкт про контроль за дотриманням норм російської літературної мови у середині лютого. Як стверджували автори проєкту, він покликаний "захистити мову від іноземних запозичень".

Раніше ми розповідали, як пропаганда Кремля осоромилася з фейком про підготовку до призову українських дітей.