RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Іран таємно надав Росії велику кількість снарядів та ракет: ЗМІ розкрили деталі

Іран таємно передав Росії 100 мільйонів куль і 300 тисяч снарядів – вантажні судна Musa Jalil та Begey під російським прапором вийшли з іранського порту 10 та 12 січня, вони перевозили близько 200 контейнерів зі зброєю.

Про це повідомляє Sky News.

За даними повідомлень, на судах, які рухалися у напрямку Російської Федерації, було виявлено боєприпаси для різної зброї, включаючи РСЗВ, міномети та кулемети. За інформацією, РФ заплатила за боєприпаси готівкою. Дослідження відділу даних та криміналістики Sky News підтвердили інформацію про рух кораблів, хоча деякі дати дещо відрізняються. Водночас журналістам не вдалося незалежно підтвердити, що саме перевозили ці суди.

Читайте також: Не тільки "мопеди": яку ще зброю міг поставити Іран до Росії

Варто зазначити, що морський трекер MarineTraffic зафіксував два кораблі в іранському порту Амірабад у Каспійському морі 9 січня. На отриманих супутникових знімках наступного дня видно, що принаймні один із суден все ще перебуває в порту.

Згідно з даними морського відстеження, корабель "Муса Джаліл" залишив порт приблизно о 10:00 за місцевим часом 10 січня, за ним пішов корабель "Бегей" того ж дня. Обидва судна зупинилися біля берегів Туркменістану на кілька днів 12 січня, проте причина цього невідома. Після цього суди перетнули Каспійське море і 27 січня прибули до порту Астрахань у Росії. За даними стеження, вони залишалися в порту кілька днів і вийшли 3 лютого. Попри це, джерело в службі безпеки не підтвердило назву іранського порту, з якого вийшли два кораблі, а також порту в Росії, до якого вони прибули. Проте він підтвердив, що кораблі прямували до Росії через Каспійське море.

"Іран відправив два вантажні кораблі в зону бойових дій в Україну, перевозячи приблизно 200 нових транспортних контейнерів, які містили боєприпаси для російських військових дій в Україні", - повідомило джерело.

За інформацією з джерела, на кораблях знаходився вантаж, який був близько 100 мільйонів куль різних розмірів: 5,56 мм, 7,62 мм, 9 мм, 12,7 мм і 14,5 мм, призначених для використання в зброї, такій як пістолети, автомати та кулемети.

Крім того, на борту були також інші види боєприпасів, включаючи близько 300 тисяч снарядів, таких як гранати 40-мм для гранатометів, 107-мм протитанкові ракетні та мінометні снаряди різних розмірів - 60 мм, 81 мм та 120 мм, а також артилерійські (130 мм, 122 мм та 152 мм) та броньові снаряди (115 мм та 125 мм). Повідомляється також і про наявність на борту близько 10 тисяч бронежилетів та шоломів.

"Росія платить за боєприпаси готівкою і тим самим обходить західні санкції щодо неї, ігноруючи санкції проти Ірану", - йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, що Іран вперше зізнався у постачанні безпілотників до Росії.