RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

В Росії хваляться новими "Скальпелями": що відомо про ці дрони-камікадзе

Про російський дрон-камікадзе "Скальпель" від компанії "КБ "Восток" вперше стало відомо у вересні, але, як повідомляють пропагандистські ЗМІ, він вже використовується на фронті.

Про це пише Діфенс Експрес.

Читайте також: Новий український безпілотник має унікальні здібності: відео з "Акулою"

У самому "КБ "Восток" повідомили, що мова йде про малосерійне виробництво, по два десятки БПЛА на місяць з можливістю збільшити обсяг постачань у випадку розширення замовлення.

У РФ "Скальпель" позиціонують, як простіший аналог "Ланцета". Він має дальність польоту до 40 км, швидкість до 120 км/год, вагу корисного навантаження до 5 кг та злітну вагу у 10,5 кг.

Коштує він, без бойової частини, 300 тисяч рублів, тобто приблизно 3,3 тисячі доларів. У той же час умовний FPV-дрон без бойової частини коштує 500 доларів.

Як розробникам вдалось досягти низької ціни для дрона з такими параметрами, у КБ "Восток" не деталізували, зазначивши, що від "Ланцета" їх БПЛА відрізняється камерою та системою захоплення цілей. Утім, роботи з цими компонентами вже визначені, як роботи з покращення характеристик дрона-камікадзе.

У планах російських розробників у 2024 році оснастити "Скальпель" новою стабілізованою камерою з 10-30 кратним зумом, системою захоплення цілі із самонаведенням на захоплену по відеоканалу ціль, оновлення наземної станції, системи зв'язку з метою підвищення стійкості до РЕБ, а також оновлення катапульти для запуску.

Тобто перелік робіт стосується майже всіх компонентів, що прямо говорить про реальні можливості поточної версії та те, що після оновлення такий вартісний показник для "Скальпеля" може бути вже недосяжним. Окрім того, на долю цієї розробки цілком може мати вплив лобі Zala, що входить до концерну "Калашников" та виробляє свої дрони-камікадзе.

Нагадаємо, у РФ збираються виготовити тисячі смертоносних безпілотників-камікадзе "Шахед-136".

  • Вас зацікавить:

Росіяни купують на Aliexpress двигуни для БПЛА: що відомо

Дальність удару - 750 км: в Україні розробили потужний бойовий дрон

Не минуло й року: Кабмін виділив гроші на виробництво українських БПЛА