RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Повторення нацизму: на Заході пояснили, чому з Росією і Путіним нема про що говорити

Західні союзники почали порівнювати режим Володимира Путіна з нацистською державою.

Відповідний матеріал оприлюднило видання The Hill.

Зокрема, свій міжнародний огляд оприлюднив історик та публіцист Олександр Мотиль. Він нагадав, що після повномасштабного вторгнення політику Володимира Путіна почали порівнювати зі стратегією Адольфа Гітлера.

Читайте також: Домовитись не змогли: які "мирні" умови пропонував Кремль у квітні 2022 року

Мотиль також нагадує, що під час пресконференцій та публічних звернень Володимир Путін по-своєму трактує нацизм та вішає ярлики на інші держави. Однак оскільки саме очільник Кремля "відкрив цю банку з хробаками, ми маємо повне право запитати, чи заслуговує путінський режим на нацистський ярлик", додає публіцист.

За його словами, нацистська Німеччина мала кілька певних особливостей:

  • авторитарна та патріархальна держава;
  • державу очолив харизматичний лідер, який запевняв, що він є "месією";
  • Гітлер підтримував державне втручання у капіталістичну економіку та мобілізував навколо себе суспільство;
  • Гітлер здійснював репресії по відношенню до політичних опонентів;
  • Гітлер підпорядкував собі армію та таємну поліцію, завдяки чому постійно пропагандував щодо правильності ведення імперіалістичної війни.

"Режим Путіна має неприємну подібність із нацистською Німеччиною, тоді як сам Путін дуже схожий на Гітлера. Путінська мобілізація росіян не зовсім на рівні Гітлера, його застосування насильства більш обмежене, його мережа каральних установ менше, ніж у Гітлера. Ідеологічно путінська Росія є расистською, хоча й набагато менш одержимою, ніж нацистська Німеччина, але вона також визначила групу українців як джерело всіх бід Росії і намагається систематично її знищити. Чи кваліфікують ці подібності путінську Росію як нацистську? Якщо не вимагати повної сумісності, відповідь має бути дещо нерішучою, але зрештою однозначною "так". Путінська Росія, можливо, не така нацистська, як нацистська Німеччина, але вона, безумовно, досить нацистська", - йдеться у матеріалі.

На думку Мотиля, Росія як держава займає певну ніш між фашистською та нацистською державою. РФ стала такою країною через те, що пережила системний колапс, економічну та політичну кризу. Ба більше, Путін впродовж десятиліть системно знищував демократію, як Гітлер.

Порівнюючи лідерів Росії та Третього Рейху, Мотиль наголосив, що наразі не існує жодних передумов для початку мирних переговорі з такою нацистською державою, як РФ.

"Вони (росіяни - ред.) програють, бо рано чи пізно Захід буде змушений відмовитися від своїх ілюзій про умиротворення та почати боротьбу з Росією. Єдине питання полягає в тому, яку частину Заходу буде знищено під час цього процесу", - резюмував публіцист у своєму матеріалі.

Раніше ми розповідали, що Путін знайшов ще один привід для виправдання вторгнення в Україну.

Вас може зацікавити:

Путін одержимий Україною: Кучма застеріг від надій на мир із диктатором

Зброя, гроші та нафта: як Путін із останніх сил "спокушає" мусульман

Вибори Путіна 2024 - що думають росіяни про президентські вибори