RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

​Відразу кілька арабських країн розірвали дипломатичні відносини з Катаром через підтримку терористів

Відразу чотири країни оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром. Мова йде про Саудівську Аравію, Бахрейн, ОАЕ та Єгипет, передає Reuters.

Так, Саудівська Аравія відзначила, що пішла на такий серйозний крок з міркувань безпеки. У МЗС підкреслили, що мова йде про загрозу екстремізму і тероризму.

Також Саудівська Аравія закрила морські, повітряні і наземні термінали, при цьому заборонивши транзит і використання територіальних вод Катаром. Катарським дипломатам висунули вимогу покинути територію Саудівської Аравії, а Саудівським підданим заборонено відвідувати Катар.

Всіх співробітників посольства з Катару відкликав і Бахрейн. У заяві МЗС цієї країни йдеться, що таке рішення було прийнято "з урахуванням триваючих дій з боку держави Катар, спрямованих на дестабілізацію обстановки і безпеки у Королівстві Бахрейн". Крім того, в заяві підкреслили, що Катар також втручався у внутрішні справи Бахрейну, і ця країна підтримує тероризм, надаючи фінансову допомогу угрупованням, пов'язаним з Іраном.

Бахрейн заборонив своїм підданим відвідувати Катар і вимагає від співробітників катарських диппредставництв покинути країну в найближчі 48 годин.

Розірвав дипвідносини з Катаром і Єгипет. У заяві єгипетського зовнішньополітичного відомства йдеться, що "рішення прийнято у зв'язку з поширенням Катаром ідеології угруповань "Аль-Каїда" і "Ісламська держава", підтримкою терактів на Синаї, триваючим втручанням Катару у внутрішні справи Єгипту та країн регіону, що ставить під загрозу національну безпеку арабських країн і сіє розкол в арабському суспільстві".

В Єгипті заявили, що спроби відговорити Катар від підтримки терористичних угруповань не були успішними.

Рішення розірвати дипломатичні відносини з Катаром прийняли також Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ). В аргументації ОАЕ також пов'язує такий кардинальний крок з питаннями безпеки.

Коаліція на чолі з Саудівською Аравією 5 червня заявила про припинення участі Катару в операції проти бунтівників-хуситів, які встановили контроль над значною частиною території Ємену. Рішення було пов'язане з підтримкою Катару терористичних угруповань ІДІЛ і Аль-Каїда.

Нагадаємо, терористи ІДІЛ частково захопили відразу кілька країн. Кілька тижнів тому до боротьби проти ІДІЛ приєднався НАТО.