RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Побоюються ІДІЛ і Асада: WP дізналося про плани США зберегти військову присутність в Сирії

США розглядають плани того, як зберегти військову присутність в Сирії на тлі наступу військ режиму Башара Асада за підтримки Росії та Ірану на останні населені пункти, які утримуються бойовиками "Ісламської держави" (ІДІЛ).

Про це пише видання The Washington Post.

Нагадаємо, боротьба проти ІДІЛ була головним аргументом на користь присутності США в Сирії.

За словами американських чиновників, США сподіваються використовувати присутність своїх військ на півночі Сирії, які підтримують там "Демократичні сили Сирії" (Syrian Democratic Forces, SDF), в якості інструменту тиску на Асада з метою домогтися поступок на мирних переговорах в Женеві.

Відзначається, що різкий вихід США з Сирії дозволить урядовим військам взяти під контроль територію всієї країни, вибивши повстанців, що буде гарантією виживання режиму Асада – результат, який буде означати перемогу Ірану.

Щоб уникнути подібного результату, офіційні чиновники кажуть, що планують підтримувати присутність військ США на півночі Сирії, де американці навчили і допомогли SDF протистояти ІДІЛ, і створити нове місцевий уряд, що буде діяти незалежно від уряду Асада.

Також США побоюються відродження військової сили ІДІЛ. Зокрема, однією з причин початкового успіху "Ісламської держави" в захопленні територій був вакуум влади, що виник в ході громадянської війни в Сирії, каже один з американських чиновників. Він підкреслив, що подібний вакуум може виникнути і в майбутньому, якщо не буде вирішений "політичний аспект".

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно Сирія стала однією з тем розмови президентів США та Росії.