RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Європейці на це ведуться: як Путін використовує війну в Сирії в своїх цілях

Війну в Сирії президент Росії Володимир Путін використовує для демонстрації своєї могутності перед Європою, доводячи свою надійність як партнера.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів експерт з питань міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

"На тлі зменшення впливу США на європейському континенті і Близькому Сході Росія презентує себе в якості альтернативного партнера для європейців в області безпеки. Мовляв, у нас є "парасольку безпеки", ми можемо вирішити проблеми мігрантів, забезпечити стабільність Близького Сходу, наприклад, завершити конфлікт в Сирії, стабілізувати ситуацію в Іраку, Йорданії, Лівані, не дати, щоб війна почалася там. Європейці на це ведуться. Вони бачать, що без Сполучених Штатів їм потрібен інший партнер, на якого можна спиратися. І це одна з причин, чому почався цей обережний розворот щодо Росії", - говорить він.

При цьому, завдяки війні в Сирії Росії вдалося посилити свій вплив в сусідньому Лівані.

"Росія зараз - головний посередник у переговорах між Бейрутом і Дамаском. І власне, Росія зуміла домогтися того, чого хотіла - посилити свій вплив в регіоні, створити "парасольку безпеки" і домогтися визнання їх домінуючих позицій в Сирії, яке прийшло після саміту в Гельсінкі з Трампом", - додав Куса.

Експерт також назвав кілька цілей Путіна в сирійській кампанії.

"Зараз головний інтерес Росії - це, по-перше, повернення під контроль центральної сирійської влади інших територій, по-друге, розвал союзу американців з курдами (для цього вони зараз схиляють курдів до переговорів з офіційним Дамаском, щоб залишити США за бортом), а по-третє, виведення американських військ з Сирії. Військова присутність США для них - остання перепона для того, щоб остаточно завершити конфлікт на свою користь", - упевнений він.

Детальніше про війну в Сирії читайте в матеріалі "Апострофа": Залишилася одна перепона, яка заважає Росії остаточно заявити про перемогу в Сирії - експерт.